COTAR: Evaziune fiscală și legi încălcate, cu ajutor de la Ministerul Digitalizării

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere explicații Guvernului României în legătură cu funcționarea companiilor care intermediază transportul alternativ (platformele digitale), „având avize pe care o autoritate din cadrul Ministerului Digitalizării a emis-o pentru companii din Estonia și din Olanda, deși legea prevede emiterea avizelor doar pentru companii din România.

De asemenea, reprezentanțiiCOTAR spun că dețin documente care dovedesc evaziunea fiscală făcută de aceste companii, „faptele fiind cunoscute de instituțiile de control și la nivel de Guvern, dar niciodată cercetate sau stopate”.

Precizăril transmise ZIUA CARGO:

«Art. 2 din OUG 49//2019 privind activitățile de transport alternativ specifică, la litera j): „operator al platformei digitale este persoana juridică pe numele căreia se emite avizul tehnic pentru platforma digitală prin care se intermediază transportul alternativ”, iar la litera – b) „aviz tehnic înseamnă document eliberat de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru platformele digitale puse la dispoziție de către operatorii acestora, prin care se asigură intermedierea transportului alternativ”.

De asemenea, Art. 6 specifică: „În situația în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă, pe toată perioada în care își desfășoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României, o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România”. Iar Art. 21 specifică: „(1) Toate veniturile obținute în urma efectuării de transport alternativ sunt impozitate în conformitate cu legislația fiscală în vigoare în România”.

Încălcând legea, platformele pentru transport alternative au funcționat, până acum, în baza unor documente emise pentru companii din alte state și fără plata TVA.

Asociația Info Taxi, a transmis o adresă către Autoritatea pentru Digitalizarea României (“ADR”), pe 29 iunie 2023, semnalând mai multe nereguli, dar Ministerul Digitalizării nu a reacționat, lăsând companiile să funcționeze în ilegalitate, cu sprijin din partea Guvernului.

„Verificând lista platformelor digitale avizate tehnic de către instituția dumnevoastră, observăm faptul că există două avize (Uber B.V. reprezentată legal prin  UBER B.V. – Filiala București SRL și Bolt Operation OU, reprezentată legal prin Bolt Services Ro SRL) emise către entitățile mamă din Olanda și, respectiv, Estonia, nu către filialele acestora din România”, a semnalat Asociația. Astfel, chiar Ministerul Digitalizării, prin ADR, a transmis documente către companii din alte state, încălcând legea și lăsând să funcționeze companii în România, fără să fie respectate prevederile legale.

S-au  făcut verificări pe site-ul acestor platforme, pentru a căuta avizele care trebuie să fie publicate, în conformitate cu Art 25 lit n) din OUG 49. Erau publicate doar pe site-ul Bolt, iar Uber nu a respectat prevederea legală: „să publice pe platforma digitală avizul tehnic eliberat de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale”.

Ținând cont de prevederile Art. 6 din OUG nr. 49/2019, avizele emise de ADR ar fi trebuit să fie pentru filialele din România, nu pentru societățile comerciale din Estonia sau din Olanda, așa cum le-a emis ADR. Încălcarea prevederilor legale ar trebui să conducă la retragerea acestor avize. Deși s-a cerut ADR să ia măsuri în privința aplicării legii, Uber și Bolt au funcționat în continuare în baza avizelor pe care instituția din România le acordă firmelor din Estonia și Olanda.

De asemenea, ANAF ar trebui să verifice dacă aceste platforme au plătit TVA în România, pentru că din mai multe contracte și facturi în posesia cărora am intrat reiese că și din punct de vedere fiscal au încălcat legea.»

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.