COVID-19: Românii fără mașină închiriază autoturisme de vacanță

Teama de coronavirus (COVID-19) îi determină pe românii fără mașină să evite transportul în comun cu trenul, microbuzul sau autocarul și să închirieze autoturisme ca să plece în vacanță la mare, la munte sau în alte zone turistice din țară și chiar în vizite de o zi la rude sau la prieteni, potrivit Enterprise Rent-a-Car România.

După ridicarea restricțiilor de călătorie în interiorul țării, companiile de rent-a-car din România, obișnuite să închirieze mașini, în general, expaților, românilor din diaspora sau companiilor au fost nevoite să ia în calcul alte noi segmente de public: unii români care, până acum, foloseau transportul în comun (tren, autobuz, autocar și chiar autostopul) pentru a merge în vacanțe în țară, pentru câteva zile sau o săptămână, sau în vizite de 1-2 zile la rude la țară, la părinți ori la prieteni din alte orașe, se arată în comunicatul transmis redacției.

„Este vorba despre oameni care nu au mașini sau au mașini vechi, fără ITP, RCA etc. și care au vrut sau vor să plece prin țară, odată ridicate restricțiile de călătorie. Mai există și o altă categorie, tinerii corporatiști cu atitudine conștientă de protecție a mediului înconjurător, care se deplasează la serviciu cu bicicleta sau trotineta și care circulau prin țară cu autocarul sau trenul. Unii dintre aceștia simt acum nevoia să se protejeze și să nu se expună riscului de a fi infectați călătorind împreună cu persoane necunoscute”, a declarat Mihai Fertig, directorul general al Enterprise Rent-a-Car România.

Deși, în general, firmele de rent-a-car nu închiriază mașini doar pentru o zi, pentru a veni în întâmpinarea cererii, Enterprise a lansat un serviciu special, numit “#primuldrum”, prin intermediul caruia autoturismele pot fi închiriate pentru o perioadă oricât de scurtă, fie și pentru câteva ore, cu un tarif care pornește de la 7 euro pe zi de mașină.

„În timpul pandemiei a devenit evident că trebuie să reinventăm modul în care noi toți vom călători mai departe – mai puțin înghesuiți, în mașini mai rapide, care consumă mai puțin. Cererile de mașini pentru drumuri interne au început timid, după ridicarea restricțiilor de călătorie, dar au luat amploare odată cu minivacanța de 1 iunie, când s-a deschis litoralul românesc pentru turiști și au continuat cu minivacanța de Rusalii”, a mai spus Mihai Fertig.

Cele mai cerute mărci pentru deplasările interne sunt Opel, Ford, Renault și Dacia, iar durata medie de închiriere e de aproximativ cinci zile. Au fost închiriate mașini pentru o singură zi, dar există și autoturisme închiriate de mai bine de două săptămâni, ale căror contracte au fost prelungite. Toate mașinile sunt noi, de 1-2 ani vechime, au RCA și CASCO și, după fiecare client, sunt igienizate și dezinfectate.

„Cred că acest tip de închirieri nu va dispărea odată cu ultimul caz de Covid-19 din România. După ce românii vor înțelege avantajele pe care le aduce acest mod de a călători, care, pentru familii sau grupuri mici de prieteni poate fi cu mult mai convenabil chiar și din punct de vedere financiar decât transportul public, ca să nu mai vorbim de libertatea de mișcare, acest segment al activității de rent-a-car are șansa să ajungă și în România la nivelul la care se găsește în alte țări europene”, crede Mihai Fertig

În această perioadă au început să apară și rezervări de mașini pentru lunile iulie și august, dar deocamdată într-un număr mic. Din cauza lipsei de predictibilitate, clienții tind să decidă să închirieze mașina cu puțin timp înaintea călătoriei, doar atunci când pot fi siguri că aceasta va avea loc.

Touring Rent Auto, firma de închirieri din grupul Eurolines deținut de Dragoș Anastasiu, funcționează din 2001, iar din 2014 reprezintă brandul Enterprise Rent-A-Car, cel mai mare la nivel mondial. În România, Enterprise deține o flotă de 800 de mașini cu cele mai noi modele de Opel, Ford și Renault și are agenții deschise în toate aeroporturile din orașele mari: Otopeni, Cluj, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Sibiu. Enterprise Rent-A-Car este o companie americană inaugurată în 1957, fiind prezentă în 100 de țări cu peste 10.000 de birouri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.