Fraudă la angajarea în construcții: 12 arestați în Belgia și Italia – Europol

Poliția federală belgiană, Guardia di Finanza italiană și Poliția judiciară din Luxemburg, susținute de Europol, au destructurat un grup mare de crimă organizată implicat în fraudă și spălare de bani.

Acțiunea a avut loc în 19 octombrie și a constat în percheziții la 34 de locații (22 în Belgia, 10 în Italia și 2 în Luxemburg) și arestarea a 12 suspecți (10 în Belgia și 2 în Italia).

Polițiștii au confiscat 32 de mașini de ultimă generație, imobile, obiecte de lux, bani în 350 de conturi bancare și 400 000 de euro în numerar, în valoare totală de cel puțin 3,5 milioane de euro. În plus, 10,6 milioane de euro au fost blocate în 16 conturi bancare din Italia.

20 de subcontractanți, utilizați în Belgia

Organizația criminală, condusă de o singură familie italiană, avea mai multe firme în Italia, România și Slovacia, care recrutau muncitori pe plan local. Muncitorii au fost apoi trimiși în sectoarele construcțiilor din țările vest-europene, în principal în Belgia și Luxemburg. În Belgia, aproximativ 20 de subcontractanți locali au angajat apoi muncitorii.

Condițiile de muncă erau adesea precare și nu erau îndeplinite condițiile legale de muncă, inclusiv limita de ore de lucru pe zi/săptămână, salariul minim și concediul anual. Ancheta a scos la iveală faptul că firmele de angajare nu aveau activitate în țările în care își aveau sediul, iar cii pe care i-au angajat nu au lucrat niciodată pentru companiile inițiale. Frauda este estimată la 20 de milioane de euro, fără posibilele pierderi de TVA.

Cooperare transfrontalieră

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit coordonare operațională și sprijin analitic. În ziua operațiunii, Europol a trimis doi experți în Belgia și Italia pentru a verifica încrucișarea informațiilor operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicii anchetatorilor în domeniu.

Cu sediul central la Haga, Țările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor forme grave și organizate de criminalitate. De asemenea, lucrează cu multe state partenere din afara UE și organizații internaționale. De la diversele evaluări ale amenințărilor până la activitățile sale de colectare de informații și operaționale, Europol are instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și face partea pentru a face Europa mai sigură.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.