Guvernul reorganizează ANAF, prin OUG 23: „Vice” pentru digitalizare

UPDATE: OUG 23 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 228, din 18 martie.

Guvernul a aprobat, în ședința din 14 martie, Ordonanța de Urgență (OUG) privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), reorganizarea activității acesteia precum și .pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ prevede, între altele, înființarea unui post de vicepreședinte al Fiscului, pentru coordonarea activității de digitalizare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, reorganizarea ANAF „va conduce la creşterea eficienţei colectării veniturilor la bugetul general consolidat şi asigurarea unei coordonări integrate a activităţii administraţiei fiscale în acţiunea de combatere a fraudei şi evaziunii fiscale”.

„Se va reorganiza activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Activitatea operativă a DGAF se aşază pe structuri judeţene de antifraudă fiscală, măsură care va duce la eficientizarea activităţii, operativitatea verificărilor şi creşterea calităţii controalelor. Totodată, pentru ANAF şi Autoritatea Vămilor din România, care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale, se prevede achiziţionarea de dotări corespunzătoare, pentru îndeplinirea responsabilităţilor şi a misiunilor stabilite prin Sistemul naţional RO e-Sigiliu”, precizează Guvernul.

Pentru a putea face aceste achiziții, OUG face derogări de la „ordonanța austerității” pentru ANAF și Autoritatea Vamală Română: „În anul 2024, autorităţile din subordinea Ministerului Finanţelor care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, precum şi produse de mobilier şi aparatură birotică (…), în scopul dotării spaţiilor cu destinaţia de birou”.

Răspundere penală în cazul divulgării secretului de serviciu

Noua OUG introduce atragerea răspunderii penal în cazul divulgării secretului de serviciu:  „Încălcarea prevederilor referitoare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice de către personalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, are acces la acest tip de informații, atrage răspunderea penală potrivit art. 304 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare”, stipulează proiectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.