Inteligența anvelopelor – colaborare Goodyear și ZF

Compania Goodyear Tire & Rubber, lider global în mobilitatea conectată, și ZF, lider global în sisteme de vehicule și tehnologie industrială, au anunțat integrarea cu succes a tehnologiilor de inteligență a anvelopelor cu software-ul de control al mișcării vehiculului.

Colaborarea oferă Goodyear SightLine* o suită de tehnologii inteligente pentru anvelope în ecosistemul ZF cubiX®**, un software scalabil de control al mișcării vehiculului care coordonează toate dimensiunile dinamicii vehiculului. Acest lucru furnizează, în sistemul șasiului, date suplimentare despre anvelope și drum și permite o experiență de condus îmbunătățită, cu eficiență, control și confort mai bune. 

Martin Fischer

„Goodyear SightLine va aprofunda conexiunea noastră cu drumul și va extinde domeniul de aplicare și valoarea cubiX®, sprijinind era vehiculelor definite de software”, a declarat Martin Fischer, membru al Consiliului de Administrație responsabil pentru divizia ZF Chassis Solution. „Prin alăturarea ecosistemelor noastre, clienții noștri vor avea acces la o gamă largă de posibilități pentru a-și personaliza și optimiza soluțiile atât în ceea ce privește mișcarea vehiculelor, cât și inteligența anvelopelor.”

Prin cercetare, simulare virtuală și testare în lumea reală, Goodyear și ZF au identificat potențialul unei soluții integrate pentru îmbunătățirea performanței și siguranței vehiculelor. Reducerea riscului de hidroplanare – soluția Goodyear SightLine este capabilă să detecteze timpuriu hidroplanarea parțială și oferă recomandări pentru viteza optimă, astfel încât să asigure un control mai bun al vehiculului. Mai mult, atunci când este detectată o severitate sporită a hidroplanării, echipat cu date de inteligență pentru anvelope, software-ul cubiX este conceput să „instruiască” actuatorii șasiului să aplice măsuri corective, stabilizând vehiculul.

În plus, sinergia dintre capabilitățile Goodyear SightLine și cubiX poate oferi o capacitate de răspuns îmbunătățită a vehiculului, o direcție mult mai precisă și liniară, un răspuns optimizat la viraj, stabilitate sporită, volum de lucru redus al controlerului și intervenții intruzive minime.

„Anvelopele reprezintă singura parte a vehiculului care atinge drumul. Prin digitalizarea acestei conexiuni și echipând dispozitivele de comandă ale vehiculului cu informații esențiale, putem ajuta la optimizarea performanței și siguranței vehiculului”, a declarat Chris Helsel, vicepreședinte senior la nivel global și director tehnic Goodyear. „Această colaborare cu ZF este o modalitate excelentă de a demonstra ce pot face pentru mobilitate inteligența anvelopelor, informațiile concrete și aplicațiile software de elită.”

Prezentând caracteristici de design și inginerie inovatoare, integrarea cubiX® și Sightline a fost recent premiată la CES 2024 pentru inovație, la categoria tehnologia vehiculelor și mobilitate avansată.

Despre compania Goodyear Tire & Rubber 

Goodyear este una dintre cele mai mari companii de anvelope din lume. Are aproximativ 74.000 de angajați și își fabrică produsele în 57 de unități din 23 de țări din întreaga lume. Cele două centre de inovare din Akron, Ohio și Colmar-Berg, Luxemburg, se străduiesc să dezvolte produse și servicii de ultimă generație care stabilesc standardul de tehnologie și performanță pentru industrie.

Despre ZF

ZF este o companie globală de tehnologie care furnizează sisteme pentru autoturisme, vehicule comerciale și tehnologie industrială, permițând următoarea generație de mobilitate. ZF permite vehiculelor să vadă, să gândească și să acționeze. În cele patru domenii tehnologice: Controlul mișcării vehiculelor, Siguranța integrată, Conducerea automată și Mobilitatea electrică, ZF oferă soluții cuprinzătoare de produse și software pentru producătorii de vehicule consacrați și furnizorii de servicii de transport și mobilitate recent emergenți. ZF electrifică o gamă largă de tipuri de vehicule. Prin produsele sale, compania contribuie la reducerea emisiilor, la protejarea climei și la îmbunătățirea mobilității sigure.

Cu aproximativ 165.000 de angajați în întreaga lume, ZF a raportat vânzări de 43,8 miliarde euro în anul fiscal 2022. Compania operează 168 de locații de producție în 32 de țări. 

ZF în România

ZF are aproximativ 5.000 de angajați în șase locații din România (București, Timișoara, Roman, Oravița, Lupeni, Marghita). Printre acestea se numără ZF R&D Tech Center Timișoara, care s-a desprins din divizia de automotive a furnizorului român de servicii de inginerie BeeSpeed și face parte din ZF din ianuarie 2019. BeeSpeed lucra deja pentru Divizia ZF Active Safety Systems (fosta parte a TRW) din 2008. 

*Goodyear SightLine, suita companiei de tehnologii inteligente pentru anvelope, oferă o perspectivă asupra condițiilor anvelopei, vehiculului și drumului. Tehnologia comunică starea anvelopelor, marcarea, fricțiunea drumului și alte caracteristici ale pneului. Goodyear SightLine va continua să ofere aceste informații integrate pentru a face flotele, vehiculele și, în viitor, sistemele de conducere autonomă mai sigure și mai eficiente.

** cubiX®, primul produs software al ZF, coordonează dinamica vehiculului ca un sistem holistic. ZF cubiX® poate controla sistemele de frânare și direcție, sistemul de amortizare (semi-)activ al vehiculului și alte dispozitive de acționare ale șasiului și vehiculului. Oferă și un alt avantaj decisiv: platforma este compatibilă cu diverse dispozitive de acționare precum amortizoare, frâne sau direcție pe puntea spate – indiferent de producător sau de designul specific. Acest lucru oferă producătorilor flexibilitatea de a implementa serii diferite de modele cu una și aceeași platformă de control, fără efort suplimentar de integrare. Actualizările viitoare sau upgrade-urile software-ului pot fi efectuate „over-the-air” – adică „fără fir”, fără o vizită la service.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.