ISCTR, la un nou standard al luptei împotriva manipulării tahografice

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) a stabilit un nou standard al luptei împotriva manipulării tahografice.

Astfel, conducerea instituției a demarat un program ambițios de achiziție de tehnologie avansată de detectare științifică a prezenței dispozitivelor ilegale de manipulare tahografică ascunse pe rețeaua tahografică a autocamioanelor, „în contextul recrudescenței fără precedent a fenomenului de manipulare a înregistrărilor tahografice, ce a cuprins întregul sistem de transporturi rutiere din Europa și a îmbrăcat formele cele mai diverse, de la cele mai simple metode de manipulare până la cele mai sofisticate dispozitive electronice, inclusiv în zona de software a aparatelor tahografice”.

În paralel, ISCTR a declanșat unui proces de instruire a inspectorilor săi. În acest sens, la Sibiu a fost organizat un instructaj atât indoor, cât și practic, în control în trafic, cu utilizarea noilor testere achiziționate, cu participarea la acțiune a reprezentantului producătorului acestora.

Ulterior ședinței de instruire de la Sibiu, în chiar săptămâna care tocmai se încheie, la Timișoara a fost organizată o acțiune de control în trafic având tematica depistării manipulărilor tahografice de orice natură, cu participarea unor echipe de inspectori specializati în activitatea de profil și cu utilizarea noilor echipamente de depistare a dispozitivelor ilegale.

„Rezultatele obținute sunt surprinzătoare în sens negativ și de natură a ridica puternice semne de întrebare cu privire la responsabiliatrea companiilor de transport și a conducătorilor auto care recurg la astfel de procedee. La Sibiu, în numai o oră de control, a fost depistat un caz de modificare internă a senzorului de viteză, iar la Timișoara, în două zile de control ,au fost depistate nu mai puțin de 7 cazuri de manipulare de tahograf, dintre care unul cu manipulare de software, dar și alte neconformități constructive în ceea ce privește rețeaua tahografică, ce duc finalmente tot către fraudarea înregistrărilor
tahografice, deopotrivă la companii înmatriculate în România, cât și la unele înmatriculate în alte state, fiind aplicate, în total, sancțiuni de peste 86.000 de lei”, precizează ISCTR.

Reprezentanții Inspectoratului fac apel către companiile de transport și conducătorii auto „să înțeleagă că asemenea practici nu fac decât să înrăutățească mediul de transport și să deterioareze în mod semnificativ siguranța circulatiei într-un trafic oricum problematic, fără a mai discuta despre consecințele extrem de severe în situația în care cei care recurg la astfel de metode ilegale sunt prinși, cu ocazia controalelor în trafic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.