Lege promulgată: Proba teoretică a examenului auto, oriunde în țară

UPDATE: Legea nr. 48/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 215, din 14 martie.

Proba teoretică examenului pentru obţinerea permisului de conducere poate fi susținută de candidați oriunde în ţară, nu numai în localitatea de domiciliu, prevede o lege promulgată, în 13 martie, de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ a fost adoptat recent de Parlament, care a modificat şi completat Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. „Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, prevede noua lege.

Potrivit expunerii de motive, se reduc astfel timpii de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic pentru obţinere a permisului auto. „Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă şi să facă dovada pregătirii teoretice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii. (…) Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat «admis» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, mai prevede actul normativ.

De asemenea, legea stabileşte că „pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere va fi organizată pe module şi va fi recunoscută reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.