Mersul trenurilor: InterCity revine

Noul Mers al trenurilor, care va fi valabil până pe 9 decembrie 2023, a intrat în vigoare cu mai multe noutăți, între care cea mai importantă este reintroducerea trenurilor InterCity, după o pauză de 8 ani, însă la preț mai mare.

În noul Mers al Trenurilor 2022-2023 circulă zilnic, în medie, 1.100 trenuri operate de CFR Călători, în funcție de perioada din an.

Noutăți:

Au fost introduse în circulațiae 12 trenuri InterCity, astfel:

 • Față de mersul anterior, „Tomis Expres” Constanța-Brașov și retur are o oprire suplimentară în Ploiești.
 • Este optimizată capacitatea de transport pe anumite relații prin introducerea unor trenuri noi, de exemplu pe ruta București Nord-Roșiori-Craiova și retur cu tendința circulației într-un program de mers cadențat pe viitor. Alte noi trenuri sunt introduse pe ruta Iași-Cluj Napoca și retur.
 • Pentru a răspunde mai bine cerințelor, în anumite zone CFR Călători operează cu trenuri RE care asigură condiții apropiate cu cele ale trenurilor IR dar la un tarif mai mic, ceea ce oferă accesibilitate unei categorii cât mai largi de călători.
 • Trenurile IR de pe ruta  București-Pitești devin trenuri RE cu mers într-un program cadențat.
 • Ruta București-Brașov și retur este asigurată zilnic cu circa 21 perechi de trenuri asigurând un program orar de călătorie flexibil pentru publicul călător.
 • Trenurile „Prietenia” 402/ 401 București Nord-Chișinău și retur, precum și trenurile 1064/1061 Iași-Ungheni și retur circulă zilnic în acest mers de tren nou.
 • În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța-Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

InterCity

 • Compunerea trenurilor IC este asigurată cu peste 30 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică).
 • Vagoanele sunt modernizate și dotate cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcarea telefoanelor mobile sau laptop, instalație de sonorizare, afișaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capat al salonului.
 • Călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat.
 • trenurile IC circulă cu viteza maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h, unele dintre ele.

Reduceri tarifare și modalități de cumpărare bilete

 • CFR Călători oferă o gamă diversă de oferte comerciale (ex. abonamente, card TrenPlus, dus-întors, anticipație, etc) care facilitează mobilitatea cetățenilor spre destinațiile interne dorite. Mai detalii despre acestea sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. De asemenea, și spre destinațiile externe călătorii au la dispoziție o serie de oferte, la tarife avantajoase, spre Moldova, Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgariaprecum şi căutata ofertă Interrail Pass care reprezintă un abonament valabil în toată Europa sau într-o anumită țară din Europa. Detalii pe site la secțiunea Trafic internațional/ Oferte.
 • Distribuția de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări și distribuitori autorizați cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.
 • CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren în trafic intern prin aplicația mobilă „CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery.
 • Achiziția online de bilete în trafic intern se poate face pentru orice tip de tren, până la ora de plecare a trenului din stația de îmbarcare, cu reducerea de 5%. Această reducere se aplică şi la biletelor achiziţionate de la automatele de vânzare din gări.
 • Personalul de tren este dotat cu dispozitive POS ce permit emiterea legitimațiilor de călătorie (și plata cu card contactless), rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimațiilor, validarea biletelor online și a titlurilor metropolitane.
 • Trenurile de pe ruta București Nord-Aeroportul „Henri Coandă” și retur dispun de aparate POS pentru plata contactless cu orice dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent, iar din stațiile CFR București Nord și Aeroport se pot cumpăra abonamente metropolitane pentru zona București-Ilflov.

Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2022-2023” poate fi achiziţionată din principalele gări şi agenţii CFR din București şi din ţară la preţul de 22 lei. Deoarece conţinutul poate suferi modificări, rugăm călătorii să solicite informaţii cu privire la mersul trenurilor de la staţiile şi agenţiile CFR sau să acceseze site-ul www.cfrcalatori.ro.

Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile la:

 • 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
 • numerele de telefon de la gările CFR sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
 • în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), introduceţi numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Obtineţi informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
 • pe site-ul administratorului infrastructurii www.cfr.ro în pagina cu imagini ale camerelor web http://cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/4023-camere-web-2 din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
 • pe site-ul pe www.cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.