Ministrul Transporturilor, la BERD

Ministrul român al Transporturilor, Felix Stroe, a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unde a discutat despre necesitățile “stringente” ale infrastructurii de transport”.

La sediul băncii din Londra, ministru Felix Stroe s-a întâlnit cu directorul executiv al BERD pentru infrastructură, Jean-Patrick Marquet. Cei doi și-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a dezvolta proiectele de infrastructură prioritare ale României.

“Discuțiile au vizat strategia generală de transport, construcția drumurilor și proiectele din sectorul feroviar. Părțile au discutat de asemenea, despre finanțarea autostrăzii planificate din Est-Vest, care va lega orașul Iași, din estul României, cu Târgu Mureș, situat în regiunea de centru-nord a țării, linia de metrou bucureștean Magistrala 6, aflată în faza de planificare, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă, precum și proiecte de modernizare a sectorului feroviar”, precizează Ministerul Transporturilor (MT) într-un comunicat remis redacției.

Totodată, a fost luată în considerare acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea performanțelor și a eficienței întreprinderilor de stat din sectorul transporturilor.

Jean-Patrick Marquet a remarcat dezvoltarea accelerată a economiei României, dar a precizat că: “Infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din țară, dar este esențială pentru dezvoltarea României. Suntem siguri că acum am stabilit o bază foarte solidă pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial”.

Ministrul Felix Stroe a declarat: “Pe lângă finanțare, avem nevoie de experiența și expertiza BERD în restructurarea întreprinderilor de stat, făcându-le mai eficace și mai eficiente și ajutându-le să atingă nivelurile de performanță ale sectorului privat”.

BERD este un investitor principal în România, investind până în prezent 7,5 miliarde de euro în aproximativ 400 de proiecte din țară. În 2017, Banca a semnat mai mult de 20 de proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Conform celei mai recente previziuni economice a BERD, economia României va crește cu 5,3% în acest an și cu 4,2% în 2018, înregistrând o rată de creștere comparabilă cu cea din perioada anterioară crizei de la mijlocul anilor 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.