NextUp: e-TVA nu este digitalizare, ci „e-birocrație”

Noua schimbare fiscală, e-TVA, în forma propusă în prezent, este un pas înapoi în procesul de digitalizare între stat și mediul de business, o piedică reală în digitalizare și o decizie anti-evoluție, îngreunând activitatea din firme și complicând munca contabililor și a antreprenorilor, avertizează NextUp, producător de software care implementează e-TVA și e-Factura pentru IMM-uri.

Roxana Epure

Compania  trage un semnal de alarmă cu privire la implementarea e-TVA, subliniind că digitalizarea presupune eficientizarea muncii, însă, în mod paradoxal, statul complică, îngreunează și bicrocratizează procesul de digitalizare prin schimbări împotriva antreprenorilor și fără consultarea mediului privat.

Compania NextUp, dezvoltator de ERP și alte tipuri de softuri, implementează orice modificare fiscală sau de salarizare în softurile dezvoltate, printre care e-TVA, e-Factura sau SAF-T, pentru a automatiza trimiterea de date între firme și ANAF. În contact cu peste 6.000 de IMM-uri, prezente în portofoliul de clienți, NextUp solicită oficialilor statului să consulte mediul privat pentru a implementa eficient și în avantajul tuturor e-TVA și alte propuneri fiscale.

„e-TVA este un exemplu clar de ‘e-birocrație’. Însuși termenul ‘digitalizare’ înseamnă evoluție prin faptul că simplifică și eficientizeză operațiunilor, însă în mod contrar statul momentan doar mimează digitalizarea – pur și simplu mută birocrația în online, încarcă și mai mult contribuabilii cu mai multă muncă, dar se laudă că se digitalizează în relația cu mediul privat. În loc să simplifice și să eficientizeze procesele fiscale, această inițiativă complică și mai mult viața antreprenorilor și a contabililor. Implementarea eTVA nu o să funcționeze în modul în care este propusă acum pentru implementare. Și nu doar că nu o să funcționeze, dar consecințele de cost pentru mediul privat vor fi catastrofale. Noi, contribuabilii, știm deja că nu o să funcționeze și că antreprenorii și contabilii sunt din nou materie de sacrificiu în fața unui stat care pare să ia decizii anti-evoluție”, punctează Roxana Epure, managing partner NextUp.

În loc să fie un instrument de progres și digitalizare, e-TVA adaugă straturi suplimentare de complexitate și costuri administrative. Contabilii și antreprenorii sunt nevoiți să investească timp și resurse considerabile pentru a se conforma noilor reglementări, în detrimentul concentrării pe dezvoltarea afacerilor lor.

Cum vrea statul să implemente e-TVA: schimbări împotriva contribuabililor

În prezent, lucrurile se întâmplă în felul următor privind TVA: în fiecare lună, contribuabilul declară TVA cu titlu de obligație de plata, în Declarația 300 sau, cum i se mai spune, în decontul de TVA. Contribuabilul colectează de la clienți, deduce TVA-ul de la furnizori și plătește diferența. 

Ce se va schimba prin noua propunere e-TVA:

Pasul 1: ANAF verifică decontul de TVA al contribuabilului, însă doar cu informațiile pe care le are, nu toate informațiile.

Pasul 2: Pe data de 20 a lunii ANAF trimite un decont precompletat, însă doar cu informațiile pe care le are. Pentru a avea aceste informații, ANAF dă sah  contabililor și mută o parte din declarații mai devreme, pe 15 de exemplu.

Pasul 3: Dacă sunt diferențe, contribuabilul trebuie să explice, prin note explicative. Primește notificare în SPV (Spatiul Privat Virtual) și are termen de 10 zile să dea explicații, de ce a declarat și a platit mai puțin sau, de ce nu, mai mult.

Metoda de implementare e-TVA, așa cum este propusă acum, nu folosește nimănui, spun reprezentanții NextUp. O variantă potrivită pentru toți cei vizați ar fi ca verificările asupra decontului, în loc de data de 25 ale lunii (așa cum statul vrea acum), să fie făcute în data de 30 când agenții economici depun D394 și D406. Nu ar mai fi vorba despre un decont precompletat, dar scopul verificării coerenței datelor este îndeplinit 100% fără a încărca contabilii și a crea haos în mediul privat.

Cum ar trebui să arate calendarul lunar al unui contabil:

„Nu ar fi complicat deloc, dacă digitalizarea ar exista și în realitatea noastra, nu doar pe hârtie. Problema intervine exact de aici: Marea digitalizare se face în sprinturi, bem apă și ne apucăm să alergăm, vedem noi ce-o ieși. Nu avem toate informațiile, așa că îl punem pe contabil să ne explice ce nu știm și nu putem noi. VOR FI DIFERENȚE. De ce? E simplu, însă pare că oficialii fie ignoră realitatea, fie nu înțeleg bazele economiei: ANAF nu colectează informații complete, iar deconturile lor precompletate vor avea sume diferite de ale noastre. De exemplu: ANAF colectează informații din e-Factura, dar momentan sistemul nu a fost implementat și pentru verticala B2C (business to client). ANAF colectează informații din SAF-T, care nu s-a implementat încă și pentru micii contribuabili. Doar de aici contabilul își pune mâinile în cap. Și își dă demisia. Muncim în plus să explicăm ce statul ar trebui să știe, dacă ar face Marea digitalizare cu strategie, planificat și cu simț practic. Dar pentru că nu face așa, îl pune pe contribuabil să aloce timp și bani să îi facă treaba statului. Statul spune că se digitalizează, dar nu știe cum. Și nu face un plan de implementare. Nu gândește norme de implementare, dar aruncă cu declarații în stânga și în dreapta cum că relația mediului privat cu statul este la un click distanță. În concluzie, poți scoate digitalizarea din birocrație, dar birocrația din digitalizare, neam! Iar întrebarea de aur este: ce vrea statul să facă? Unde vrea să ajungem? Care e ținta? Și, mai ales, cu ce preț?”, subliniază Roxana Epure.

Impactul asupra mediului privat va fi catastrofal, avertizează NextUp. Implementarea e-TVA va impune costuri suplimentare, atât financiare, cât și în termeni de timp și efort, ceea ce va duce la o scădere a competitivității și a eficienței în sectorul privat. În loc să stimuleze inovarea și creșterea, această măsură riscă să paralizeze inițiativele antreprenoriale și să descurajeze investițiile.

NextUp îndeamnă autoritățile să reconsidere această abordare și să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a dezvolta soluții de digitalizare reale, care să simplifice procesele și să susțină evoluția economică. Este esențial ca politicile publice să fie orientate către sprijinirea antreprenorilor și contabililor, nu împotriva lor.

NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care îi scutește pe antreprenori de timp cu birocrația, cum este e-Factura. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale și folosit cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie, construcții şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de resurse şi a optimiza procesele şi previziunile de business. NextUp are peste 6.000 de clienți, cu o medie de 5 utilizatori per companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.