Nu verificați statusul coletului la link-uri din SMS-uri înşelătoare!

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra faptului că mai mulți utilizatori din România sunt invitaţi să verifice statusul coletului la link-uri primite prin SMS-uri înşelătoare.

„Mai mulţi utilizatori au reclamat, la CERET-RO, primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitaţi să-şi verifice statusul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link”, informează instituţia de specialitate, pe pagina sa de Facebook.

CERT-RO transmite următoarele recomandări:

„NU apăsați pe link-uri primite din surse necunoscute! Există posibilitatea să vă infectați dispozitivul cu #malware.
 
NU furnizați date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri!
 
Folosiți o soluție de securitate pentru mobil, pentru prevenirea infectării dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal.
 
Pe dispozitivele mobile utilizate, activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor instalate și de blocare a celor din surse necunoscute.
 
Campania malițioasă poate suferi modificări, așa cum am observat în alte cazuri, și poate folosi ca momeală și alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiți vigilenți!”. 

În urmă cu o zi, CERT-RO a emis alte două alerte de securitate.

Prima făcea referire la multiple notificări şi alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracţionale mai multor utilizatori din România, în care sunt conţinute mesaje de tip Sextortion Scam Email, iar cea de-a doua, la încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori – ţintă, prin tehnici de inginerie socială.

În cazul în care se confruntă cu probleme de securitate informatică, utilizatorii pot raporta aceste evenimente către CERT-RO, fie la adresa de e-mail alerts@cert.ro, fie la numărul unic 1911.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.