Pandele (COTAR): Aș da FGA-ului nota 9, într-o piață de asigurări a repetenților

Florin Pandele, vicepreședinte COTAR, salută modul în care Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a reușit să gestioneze, până în prezent, falimentul extrem de complicat al societății City Insurance. FGA a ajuns, la finalul lui 2021, la un total de 3.821 de dosare avizate pentru plată, cu o valoare totală de 22,5 milioane de lei (aproximativ 6,6% din totalul de 60.000 cereri), potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Florin Pandele, vicepreședinte COTAR

Firmele de transport și service-uri membre ale Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România – COTAR însumează circa un sfert din totalul cererilor de daună de la FGA.

Florin Pandele, vicepreședinte COTAR: „Astăzi, la nivelul COTAR sunt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente și neachitate înca de către FGA, dar suntem optimiști că acestea se vor rezolva în decursul acestui an. Piața de asigurări din România este foarte departe de așteptările consumatorilor, dar poate fi disciplinată prin măsuri ferme cu toleranță zero pentru cei ce încalcă legea. Din păcate, astfel de măsuri au lipsit cu desăvârșire până la instalarea în funcție a domnului Nicu Marcu în funcția de președinte al ASF. Salut modul în care FGA a reușit să gestioneze, până în prezent, extrem de complicatul faliment a societății City Insurance. Am avut nenumărate puncte de vedere diametral opuse cu FGA dar, recunosc, am avut niște parteneri de discuții bine pregătiți și orientați cu adevărat către soluționarea problemelor consumatorilor. Dacă ar trebui să dau o notă FGA-ului pentru activitatea de până acum, i-aș da nota 9, într-o piață de asigurări a repetenților”.

Modificarea Legii 213/2015 prin OUG 102/2021 adoptată de Guvern imediat după falimentul City Insurance și publicată în Monitorul Oficial, în 27 septembrie 2021, prevede că plățile pot începe la 60 de zile după ce decizia ASF de a ridica licența unei companii este publicată în MO și nu abia când falimentul este statuat definitiv de instanță, așa cum a fost la celelalte falimente de până acum.

„Dacă FGA își va păstra buna direcție pe care se află în prezent, va spăla mult din imaginea hidoasă a pieței de asigurări din România. Măsurile luate de președintele ASF în cursul anului trecut au reprezentat o altă surpriză plăcută si neașteptată, dar restul consiliului ASF reprezintă pentru toată lumea simbolul pasivității și neputintei care au făcut posibile dezastre financiare cum este cel al City Insurance și a altui asigurător care, din păcate, are probleme și mai grave și o cotă importantă în piața RCA. Președintele ASF a făcut notă discordantă și a început asanarea pieței de asigurări, iar noi considerăm că ar trebui să o continue în același fel, cu același curaj și aceeași bună-credință manifestată până acum. Așteptăm publicarea rezultatelor auditului BSR al pieței de asigurări pentru a afla adevărata soliditate financiară a pieței de asigurări din România. În 2022 trebuie continuată curățenia din piața de asigurări începută anul trecut. Cei 10.000.000 de romani plătitori de polițe de asigurare trebuie sa își recapete încrederea in piața de asigurari și mai ales in ASF!”, a precizat Florin Pandele, vicepreședinte COTAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.