Permis de conducere digital în UE

Comisia Europeană are în plan introducerea permisului de conducere digital la nivelul UE, relatează ROADPOL, în cel mai recent Buletin. Face parte din propunerile Bruxelles-ului de a accelera drumul către Viziunea Zero, care urmează să fie atins până în 2050.

În paralel, vor fi instituite noi reguli privind șoferii începători și consumul de alcool la volan, precum și facilitarea aplicării sancțiunilor pentru încălcarea normelor rutiere transfrontaliere.

Noutate

Propunerea privind permisele de conducere modifică legislația UE în vigoare și se inspiră din cele mai bune practici deja în vigoare în mai multe state membre, a anunțat CE. Comisia propune introducerea unui permis de conducere digital, primul astfel din lume. Va fi mult mai ușor să înlocuiți, să reînnoiți sau să schimbați un permis de conducere, deoarece toate procedurile vor fi online, afirmă Comisia.

Probațiune

Comisia intenționează, de asemenea, o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după trecerea testului și o regulă de toleranță zero cu privire la conducerea în stare de ebrietate. Potrivit CE, acest lucru este esențial, deoarece chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din toți șoferii de mașini, 2 din 5 coliziuni mortale implică un șofer sau conducător cu vârsta sub 30 de ani.

Cursuri

Propunerile legislative includ posibilitatea tinerilor să-și susțină testul și să înceapă conducerea însoțită de mașini și camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere. Un alt obiectiv este adaptarea instruirii și testarii șoferilor pentru a pregăti mai bine șoferii pentru prezența utilizatorilor vulnerabili pe drum. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pentru pietoni, bicicliști, precum și pentru utilizatorii de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce UE trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

Propunerile au fost trimise Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu procedura legislativă obișnuită a UE a unui trialog.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.