Peste 230.000 mp de spații de retail ar putea fi livrați în 2023

Activitate efervescentă pe piața dezvoltărilor de retail; Peste 230.000 metri pătrați de spații ar putea fi livrați în 2023, maximul ultimilor 6 ani, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Dezvoltatorii au livrat anul trecut aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții. Livrările vor crește semnificativ, în 2023, în condițiile în care, în prezent, peste 230.000 de metri pătrați de spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani. 

În ultimul trimestru din 2022, au fost livrate proiecte de retail cu o suprafață cumulată de 20.000 metri pătrați. Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,2 milioane de metri pătrați, din care 56% reprezintă facilități de tip mall, 38% parcuri de retail și 6% galerii comerciale. 

După o perioadă de câțiva ani în care atenția dezvoltatorilor a fost către parcurile de retail, acestea din urmă cumulând peste 80% din noile livrări, în următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spațiilor noi estimate a fi construite, până în 2025, la nivel național.

Dana Radoveanu

Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Anul 2022, dar și planurile pe care dezvoltatorii le au pentru următorii trei ani, reprezintă încă o dovadă că retailul tradițional va continua să ocupe un loc esențial în peisajul imobiliar, în primul rând pentru că mall-urile, parcurile de retail sau galeriile comerciale nu mai înseamnă doar un loc în care poți face cumpărăturile. Acestea asigură ecosistemul perfect pentru brandurile noi care doresc să intre pe piață, dar și pentru ca cele prezente deja să își adapteze politicile de vânzări la modificările de consum ale clienților. De asemenea, clienții au acces imediat la produsele pe care și le doresc, în timp ce dezvoltările de astfel de proiecte contribuie direct și indirect la bunăstarea comunității prin investițiile în infrastructură realizate, prin crearea de locuri de muncă, dar și prin taxe și impozite.”

Proiecte livrate în 2022 (selecție)

Proprietate Locație Suprafață (mp) Proprietar/Dezvoltator
Colosseum Mall extension București 16.500 Colosseum Mall
Funshop Park Timisoara Timisoara 10.800 Scallier
Supernova Pitesti extension Pitesti 9.000 Supernova
Funshop Park Turda Turda 9.000 Scallier
Lemon Retail Park București 7.700 Synergy
Greenfield Plaza București 6.700 Impact
Family Market Miroslava Miroslava (Iași) 6.600 Iulius Group
Slatina Retail Park (extension) Slatina 6.600 Mitiska – Squaretime
Turnu Măgurele Retail Park Turnu Magurele 6.000 Cometex
Nest Miercurea Ciuc (extension) Miercurea Ciuc 6.000 RC Europe
Family Market Bucium Bucium (Iați) 5.500 Iulius Group
Baia Mare Value Center (extension) Baia Mare 4.200 Prime Kapital – MAS RE
Roman Value Center

(extension)

Roman 3.400 Prima Kapital – MAS RE

 

Aproape 600.000 metri pătrați de spații de retail se află, în prezent, în diferite stadii de construcție, aceste spații urmând a fi livrate, în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafață ar putea fi construită până la finalul anului, potrivit datelor comunicate de dezvoltatori. Prime Kapital – MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice. Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri, precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazin,e în 2022.

Proiecte de retail, cu livrare în 2023-2025 (selecție)

Proprietate Locație Suprafața (mp) Proprietar/Dezvoltator
Prima Shopping Center Sibiu 70.000 Oasis Consulting
Promenada Craiova Craiova 63.700 NEPI Rockcastle
Mall Moldova Iași 53.700 Prime Kapital – MAS RE
Arges Mall Pitești 51.300 Prime Kapital – MAS RE
Promenada Mall (extindere) București 34.000 NEPI Rockcastle
AFI Arad Arad 29.400 AFI Europe
Alba Iulia Mall Alba Iulia 29.000 Prime Kapital – MAS RE
IMGB Value Center București  28.000 Prime Kapital – MAS RE
Shopping Park Pitești Pitești 22.500 Mitiska – Squaretime
Brașov Value Center Brașov 19.800 Prime Kapital – MAS RE

 

Download

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști, ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. 

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajați în peste 60 de țări și venituri de 9,4 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.