Preţul carburanților va fi compensat cu 50 de bani/litru, la pompă

După 6 luni de scumpiri în cascadă ale carburanților la pompă (de la 6,3 la 9,3 lei litrul de motorină și de la 6 la 8,75 lei cel de benzină), premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în 23 iunie, că Guvernul va compensa cu 50 de bani la litru prețul acestora.

Măsura va fi adoptată, cel mai probabil, săptămâna viitoare, și va fi aplicată doar pe o perioadă de trei luni (iulie, agust, septembrie).

Jumătate din compensare (2,5 bani/l) va fi suportată de Guvern din bani publici, iar cealaltă jumătate, de către companiile petroliere. Efortul financiar total este de 2 miliarde de lei.

Premierul a precizat că măsura de compensare a fost adoptată şi de alte ţări, precum Spania și Franța. Guvernul Ciucă a preferat însă acest model, și nu cel de plafonare a prețului carburanților, aplicat de Ungaria, Croația și Slovenia.

FORT a cerut plafonarea urgentă a prețurilor la motorină și benzină, după modelul statelor vecine.  

Declarația premierului Ciucă, la briefingul de presă de la Palatul Victoria:

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se aplică direct la pompă. Este o măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări, precum Spania și Franța, care implică și responsabilitatea Guvernului, dar și a industriei petroliere.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort. Măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat.

La finalul perioadei de compensare de trei luni de zile, Guvernul va analiza, dacă va fi necesar, un set nou de măsuri.

Executivul are, de asemenea, la îndemână un instrument util, respectiv Ordonanţa de urgență privind combaterea efectelor speculative. Prin acestea, vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.