Proiect de lege: Se măresc amenzile pentru neplata rovinietei

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea anexei nr. 2 a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, astfel încât să crească nivelul amenzilor pentru lipsa rovinietei.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Potrivit actului normativ ce merge la Parlament pentru adoptare, cuantumul sanctiunilor contraventionale va fi stabilit în funcție de tipul autovehiculelor.

„Din anul 2010 până în prezent, cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, pentru amenda minimă valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, iar pentru amenda maximă, de patru ori tariful anual”, argumentează Guvernul.

Propunerea de modificare a legislatiei a fost justificată și prin faptul că numărul contraventiilor aplicate pentru circulația fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese-verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe și mobile de control.

Amenda stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevazut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.