Protocol MTI-PMB-CJ Ilfov: Zece drumuri radiale – Orbital București

Zece drumuri radiale, în lungime de 96 de km, cu 33 de noduri rutiere vor fi construite pentru a lega artere importante ale Capitalei și șoseaua de centură cu Autostrada București (A0), intersectând 30 de localități din zona metropolitană.

Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în MTI – instituția care a inițiat proiectul denumit Drumuri Radiale – Orbital București, a declarat că vor fi, totodată, 96 de km de trotuare și de piste de biciclete în lungul tuturor drumurilor radiale și 120 de puncte de încărcare a autovehiculelor electrice.

Ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, împreună cu primarul general Nicușor Dan și președintele Consiliul Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, au semnat, în 5 noiembrie, protocolul privind colaborarea instituțională pentru realizarea acestui proiect.

Anul de operaţionalizare a proiectului: 2026

Costul estimat al proiectului este de 703 milioane de euro cu TVA (591 de milioane de euro fără TVA) – fonduri europene nerambursabile din cadrul Programul Operaţional Transport 2021 – 2027 şi cofinanţare de la bugetul de stat -, iar costul pe km este de aproximativ 7,32 milioane de euro, cu TVA, potrivit anexei protocolului. Anul de operaţionalizare a proiectului este 2026.

„Părţile semnatare ale protocolului vor colabora în vederea obţinerii tuturor avizelor, autorizaţiilor şi altor documente legale necesare pentru implementarea proiectului, cu respectarea principiilor şi prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. În procesul de detaliere şi stabilire a soluţiilor tehnice pentru realizarea proiectului, părţile vor urmări cu cea mai mare atenţie să asigure protecţia mediului şi evitarea distrugerii spaţiilor verzi. În procesul de detaliere şi stabilire a soluţiilor tehnice pentru realizarea proiectului, părţile sunt obligate să prevadă spaţiu dedicat pentru transportul în comun şi pentru piste de biciclete, conform prevederilor tehnice şi legale în vigoare”, se arată în protocol.

 
Cele 10 drumuri radiale – lungime și cost
  • DR1 – Vest Expres, are o lungime de 8.98 km și realizează legătura între Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Timișoara, având un cost estimat de 75.11 mil. euro cu TVA.
  • DR2 – Autostrada A1, are o lungime de 12.02 km și scopul proiectului este de extindere la trei benzi pe sens între km 10 și km 23 a Autostrăzii A1. Costul estimat este de 42.90 mil. euro cu TVA.
  • DR3 – Giulești Expres, drum radial care are o lungime de 10.37 km, conectează Săbăreni la Autostrada AO, se prelungeşte până la DNCB apoi realizează legătura cu Calea Giuleşti. Costul estimat este de 72.62 mil. euro cu TVA.
  • DR4 – NordExpres, cu o lungime de 12.59 km realizează conexiunea localităţii Corbeanca la Autostrada A0 apoi se prelungește spre DNCB și Bulevardul Poligrafiei. Costul total estimat este de 102.39 mil. euro cu TVA.
  • DR5 – Pipera Expres, are o lungime de 10.53 km și realizează legătura între Autostrada A0 și localitățile Otopeni – Tunari – DNCB- Pipera – Băneasa Nord. Costul total estimat este de 85.97 mil. euro cu TVA.
  • DR6 – Afumaţi Expres, drumul radial ce realizează conexiunea Autostrăzii A0 cu DN2, devenind o variantă de ocolire a localității Afumaţi. Are o lungime de 4.39 km și un cost total de 34.14 mil. euro cu TVA.
  • DR7 – Est Expres are o lungime totală de 6.10 km și conectează Moara Domnească la Autostrada A0 și realizează legătura municipiului București la A0 prin Dobroiești-Pantelimon – DNCB – A0. Costul estimat este de 58.34 mil. euro cu TVA.
  • DR8 -Splai Expres cu o lungime de 5.49 km conectează Autostrada A0 cu municipiul București prin legătura la DNCB și Splaiul Unirii, dar și conexiunea cu zona metropolitană prin nodul Cernica. Costul total estimat este de 36.51 mil. euro cu TVA.
  • DR9 – Sud Expres, are o lungime de 13.86 km și realizează conexiunea Vidra – Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Metalurgiei/ Gara Progresu. Costul estimat este de 96.44 mil. euro cu TVA.
  • DR10 – Măgurele Expres, realizează legătura Autostrăzii A0 la DNCB – Parc Industrial Măgurele – Prelungirea Ferentari. Are o lungime de 9.62 km și un cost total estimat de 76.65 mil. euro cu TVA.

Dintre cele 33 de noduri rutiere, două sunt principale, care au rolul de a conecta reţeaua rutieră existentă la Autostrada A0:

  • Nodul rutier 1 realizează conectarea drumul județean DJ 200 la Autostrada A0 pe teritoriul localității Ștefăneștii de Jos; are un cost total estimat de 7.14 mil. euro cu TVA.
  • Nodul rutier 2 propus pentru realizarea legăturii între drumul național DN3 la Autostrada A0 (Pantelimon); cost total estimat 14.90 mil. euro cu TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.