„Rabla Local” a pornit cu frâna trasă

Prima ediție a programului guvernamental „Rabla Local”, de casare a mașinilor vechi de cel puțin 15 ani fără obligaţia proprietarului de a achiziţiona un autovehicul nou, a ponit cu frâna trasă, pe 31 iulie la ora 10.00: aplicația informatică „a căzut”. 

Semnalul este însă unul bun, dacă e să luăm în considerare numărul mare al doritorilor să scape de „rablă” în schimbul unui voucher de 3.000 de lei. Acest lucru a fost confirmat și de Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM): „Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfășoară într-un rimt mai lent. Până la ora 11.00, s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației. Echipa IT din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu lucrează pentru funcționarea în parametri normali ai aplicației în cel mai scurt timp”.

UPDATE: „Aplicaţia programului funcţionează în parametri normali. Până la ora 12:00 s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla local”, a transmis AFM.

Înscrierea persoanelor fizice se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice, până pe 31 august 2023, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT). 

„Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Ulterior înscrierii, cetățenii predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare și vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Programul „Rabla Local” are alocat un buget, anul acesta, de 500 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.