Raport înmatriculări, primul semestru european

Pentru prima jumătate a anului, asociația constructorilor a publicat cele mai recente date cu înmatriculări de vehicule comerciale din Europa.

Înmatriculările de vehicule comerciale au crescut în Europa, marea majoritate rămân diesel

Pe segmentul de camioane, dieselul a dominat piața, reprezentând 95,6% din înmatriculările de camioane noi. În special, a existat o creștere cu 19,2% a vânzărilor de camioane cu motorină, mai multe state membre raportând creșteri de două cifre, inclusiv Germania (+23,7%). Vânzările de camioane electrice cu baterii au crescut cu 351%, ajungând la 2.384 de unități. În ciuda acestei creșteri remarcabile, acest tip de combustibil reprezintă doar 1,3% cotă de piață, dar este încă o îmbunătățire față de 0,4% înregistrată anul trecut.

Pe segmentul furgonetelor, motorina a rămas alegerea de top, reprezentând 83%, mai mică decât cota de 87,2% din 2022. Cu toate acestea, propulsoarele alternative cresc treptat în popularitate, rezultând o schimbare modestă a cotei de piață. În special, ponderea autoutilitarelor electrice a crescut la 6,9%. Aceasta reprezintă o dublare (+100,4%), totalizând 50.708 de unități, în principal determinată de creșterea cu trei cifre pe prima și a treia piață ca mărime: Franța (+118,9%) și Spania (+138%).

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.