RetuRO extinde rețeaua SGR cu a 3-a fabrică, în județul Bacău

RetuRO extinde rețeaua Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) cu a treia fabrică aflată în județul Bacău, creând 70 de noi locuri de muncă ecologice

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), înregistrează progrese în implementarea proiectului în România și se pregătește să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operațiunile de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți.

Noua fabrică are o suprafață de 7.800 de metri pătrați, iar echipamentul va fi furnizat și instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale.

Fabrica va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din județul Bacău va mai fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.

Fabrica din județul Bacău va fi operațională, până la sfârșitul lunii aprilie 2024, și va avea 70 de angajați. 

În calitate de administrator al Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRO va deschide 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO: „Cu un obiectiv ambițios de a deschide și opera 17 fabrici la nivel național, cu aproximativ 500 de angajați în mai puțin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. 

Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanție-Returnare, pentru a susține eforturile noastre în promovarea reciclării și protejarea mediului înconjurător. Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deșeurilor, cât și comunității locale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toți partenerii noștri, vom construi un sistem eficient și responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării și economiei circulare.”

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Mă bucur să constat că RetuRO SGR este în grafic cu planul de deschidere progresivă a centrelor de numărare și ca va inaugura, la Bacău, primul astfel de centru din regiunea Moldovei, unde vor fi create aproximativ 70 de locuri de muncă verzi. Este important ca întreg procesul logistic al Sistemului de Garanție Returnare să se desfășoare cu un impact asupra mediului cât mai redus și cu emisii de CO2 cât mai puține. Deschiderea progresivă a centrelor de numărare, în primele luni de funcționare a SGR, va ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv.”

Investiția în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanțarea obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu.

În urma unor eforturi susținute, RetuRO face pași importanți spre consolidarea infrastructurii logistice. În data de 30 noiembrie 2023, Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat, iar fabrica din Bonțida, județul Cluj, va începe să funcționeze.

Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, județul Timiș.

În perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare, subliniind angajamentul companiei în expansiunea rețelei și dezvoltarea infrastructurii pentru un viitor mai sustenabil.

Sistemul Garanție-Returnare din România este un proiect unic și complex la nivel european, cu beneficii semnificative pe termen lung, dar implementarea sa se confruntă cu multiple provocări la început. În primul rând, este foarte important să menționăm timpul efectiv disponibil pentru RetuRO pentru implementarea proiectului în România, care a fost de doar un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022, până la momentul lansării, programat pentru 30 noiembrie 2023.

De exemplu, Malta și Slovacia, țări semnificativ mai mici ca suprafață, populație și proporția comerțului tradițional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obținerea licenței de administrator al sistemului.

Nu în ultimul rând, trebuie recunoscute particularitățile României, inclusiv factorii geografici, cum ar fi teritoriul său vast și infrastructura fragilă, caracteristicile demografice, cu o populație semnificativ mai mare în comparație cu cele mai recente țări europene care au implementat un Sistem de Garanție-Returnare, și distribuția operatorilor economici, care este aproape egală între zonele urbane și cele rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.