ROADPOL, la Grupul la nivel înalt al UE pentru siguranța rutieră

Misiunea Rețelei europene de poliție rutieră (ROADPOL) și importanța sprijinului UE pentru aplicarea regulilor de circulație rutieră au fost prezentate de secretarul general al ROADPOL, Sanja Veic, la cea mai recentă reuniune a Grupului UE la nivel înalt pentru siguranța rutieră de la Bruxelles.

Sanja Veic (sursă foto ROADPOL)

În calitate de observator în cadrul acestui grup influent, Veic s-a referit la strategia Rețelei europene de poliție rutieră. Ulterior, aceasta și-a împărtășit viziunea în cadrul unui atelier de lucru axat pe sprijinul acordat de UE pentru aplicarea regulilor de circulație rutieră și, în special, pe oportunitățile de investiții inteligente în măsuri de siguranță rutieră. Ea a vorbit despre investițiile în aplicarea legii pe baza experienței ROADPOL.

Investiții

Participanții au fost informați cu privire la oportunitățile de a investi în siguranța rutieră cu ajutorul Băncii Europene de Investiții. În urma unei prezentări din partea băncii, participanții au aflat mai multe despre împrumuturile BEI pentru sectorul transporturilor și despre noile orientări pentru siguranța rutieră. Ulterior, au fost prezentate studii de caz privind siguranța rutieră și transportul inovator și au fost puse în lumină lecțiile învățate. Reprezentanții BEI i-au învățat pe participanți despre detaliile pregătirii unei propuneri de proiect eficiente către BEI și despre valorificarea sprijinului consultativ prin intermediul Platformei pentru un transport mai sigur. O discuție ulterioară a prezentat subiecte precum nevoile statelor membre în domeniul infrastructurii de aplicare a normelor de siguranță rutieră, sprijinul acordat în bugetele naționale pentru aceasta și oportunitățile de utilizare a resurselor financiare ale BEI pentru sprijinirea unor astfel de măsuri.

Importanță

Potrivit Sanjei Veic, investiția în infrastructura, sistemele și echipamentele de siguranță rutieră sunt esențiale, deoarece nu numai că ajută la reducerea numărului de accidente, dar asigură și siguranța tuturor utilizatorilor drumurilor. Exemple sunt diversele instrumente disponibile care pot ajuta la aplicarea eficientă a reglementărilor privind siguranța rutieră, cum ar fi camerele de supraveghere, radarele de viteză, testele de alcoolemie și echipamentele de detectare a drogurilor.

În cadrul reuniunii au fost prezentate exemple de bune practici de aplicare a legislației care contribuie la siguranța rutieră. În program au fost prezentate un sistem francez de procesare automată a amenzilor, un studiu polonez privind creșterea sancțiunilor și impactul acestora asupra ratei de încălcare, precum și o analiză lituaniană a implementării sistemelor automate de detectare a vitezei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.