Sameday Group a încheiat 2022 cu o creștere de 28% a cifrei de afaceri

Compania de curierat Sameday Group a încheiat anul 2022 un progres economic cu 28% mai mare față de anul anterior, ajungând astfel la o cifră de afaceri care depășește 800 milioane de lei.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Concluziile unui an care a stat sub impredictibilitatea dezvoltării comerțului online în contextul conflictului armat de la granița țării, au plasat performanțele Sameday Group peste cifrele preconizate pentru anul 2022. Compania a depășit estimările de dezvoltare pentru 2022, crescând portofoliul internațional prin accesarea piețelor din Ungaria și Bulgaria și prin extinderea rețelei easybox cu 58% față de anul precedent. Investițiile în tehnologie și soluțiile de ultimă generație folosite de Sameday au dus la creșterea numărului de colete cu 38% comparativ cu anul calendaristic anterior.

2022- anul expansiunii regionale

Urmărind dezvoltarea curieratului în piața est-europeană, Sameday a trecut dincolo de granițe în 2020, atunci când a penetrat piața din Ungaria.În 2022, compania românească de curierat și-a consolidat poziția în piața din Ungaria, oferind atât servicii de curierat local clienților maghiari, cât și servicii de livrare cross-border. Față de anul anterior, numărul de comenzi cu livrare la adresă sau în lockerele easybox de pe teritoriul maghiar a crescut cu peste 280%. La finalul anului, rețeaua Sameday easybox de pe teritoriul Ungariei a atins un număr de 680 de lockere instalate în marile orașe.

După succesul din Ungaria, Bulgaria a fost următoarea țară vizată de compania de curierat, care, din toamna lui 2022, a început să ofere servicii de livrare în lockerele Sameday easybox și livrare la adresă, atât național cât și cross-border. În doar trei luni de la lansare, în Bulgaria au fost instalate 135 de easybox-uri, care au găzduit peste 60 000 de colete. Până în aprilie 2023, Sameday își propune să aibă 250 easybox-uri active în țara vecină.

În acest moment, cu tarife similare cu cele ale unei trimiteri naționale, Sameday oferă clienților săi posibilitatea de a expedia pachete cross-border. Prin facilitarea expedițiilor naționale și cross-border și folosirea unei metode inedite de livrare out-of-home, Sameday și-a propus să contribuie la dezvoltarea e-commerce-ului est-european și să schimbe experiența de curierat, punând clientul final pe primul loc.

27 milioane de colete trimise la easybox, doar în România

Peste 27 milioane de colete, reprezentând aproximativ 47% din totalul trimiterilor autohtone Sameday, au avut ca destinație rețeaua easybox. Dintre acestea 73% fuseseră deja achitate online. Datorită încrederii consumatorilor în serviciu, numărul celor care optează pentru plata ramburs, cu cardul la easybox, este în scădere.

Creșterea preferințelor iubitorilor de cumpărături online pentru livrarea la easybox s-a reflectat în volumul în creștere de colete pe care Sameday l-a gestionat, în cursul anului 2022. 

Decizia trimiterii coletelor la easybox, ca metodă preferată de livrare a românilor, vine din rațiuni de eficiență și flexibilitate. Distanța medie între două lockere, în marile orașe, este de doar 3-5 minute de mers pe jos, iar clienții au la dispoziție 36-72 ore pentru a ridica coletele, ceea ce le oferă control asupra timpului lor.

Timpul mediu pe care un colet l-a petrecut în easybox a fost de 11,11 ore, iar luna noiembrie, care a stat sub influența Black Friday, a fost cea în care românii s-au grăbit cel mai mult să ridice comenzile, fiind înregistrare aproximativ un million de comenzi în doar patru zile. O secundă a fost și recordul pe care un bucureștean l-a atins după ce a ridicat coletul imediat după încărcarea acestuia în locker.  

A fost un an greu, în care ne-am asumat riscuri și din care ne-am ales cu o mulțime de lecții valoroase. Sameday este o mașinărie al cărei motor se bazează pe tehnologie. Evoluția comerțului online, de unde vin peste 90% dintre comenzile noastre, dezvoltarea mediului digital, dar și atenția pe care o acordăm inovațiilor tehnologice ne-au ajutat să creăm o structură care să ne transforme în prima alegere a clienților business. 2022 a fost un al an lecțiilor pe care le vom aplica în 2023, pentru ca nevoile clienților noștri să-și găsească cele mai eficiente soluții”, declară Lucian Baltaru, CEO Sameday Group.

Curierat sustenabil

Easybox este soluția care reduce semnificativ numărul de km parcurși de curier, ceea ce are un impact enorm asupra reducerii emisiilor. Un curier care livrează la ușă, livrează între 100 și 120 de pachete pe zi. Un curier care are în ruta lui doar easybox-uri, reușește să ajungă la 400-500 de colete pe zi. Pentru un colet livrat la easybox, nu este nevoie de mai multe stopuri la adresele consumatorilor. Această livrare consolidată înseamnă mai puțini km parcurși de vehicul și mai puține opriri. Având în vedere dimensiunea medie a unui easybox, un șofer poate livra peste 50 de colete într-o singură oprire, acest lucru transformând livrarea la easybox mai sustenabilă cu până la 95% față de livrarea la domiciliu 

Mai mult politica noastră zero paper, alături de mașinile electrice din flota Sameday și easybox-urile cu alimentare solară aduc compania tot mai aproape de țelul de sustenabilitate: eliminarea amprentei de carbon pentru componenta finală (last-mile) a livrărilor out-of-home.

O trimitere la easybox salvează dioxidul de carbon pe care îl absoarbe un copac, în 1,5 ani.

Investiții în performanță

Pentru Sameday, anul 2022 a fost unul care a stat sub semnul dezvoltării. Peste 50 milioane de euro au fost investiți în soluții software de management, servicii operaționale și proiecte inovatoare, pentru ca promisiunea de livrare să atingă un procent maximal, la un număr în creștere de trimiteri. 

Ecosistemul Sameday începe cu dezvoltările software pe care compania le-a pus la dispoziția clienților săi, cu ajutorul cărora aceștia pot oferi posibilitatea cumpărătorilor finali de a alege metoda de livrare la easybox, direct din platforma proprie. 

Sameday și-a propus ca până la încheierea anului fiscal în curs investițiile în tehnologii să-și dubleze valoarea față de anul anterior, atunci când au fost dezvoltate soluții de optimizare pentru facilitarea comunicării cu clienții, optimizarea sortării coletelor, eficientizarea traseului curierilor sau upgradarea soluției de software a easybox. Prin investiția în soluții hardware, compania a reușit să crească capacitatea operațională, cu până la 20 000 colete pe oră.

În România, la finalul lunii decembrie 2022, Sameday avea deschise 83 de agenții în toată țara, peste 5.000 de angajați și colaboratori implicați la nivel operațional, și mai mult de 10 000 de localități din România tranzitate de curierii companiei. În plus, rețeaua easybox a fost extinsă cu 53%, ajungând, în 2022, și în orașele de nivel mediu și mic ca număr al populației.

2023 – un an al progresului

Planurile pentru anul în curs sunt la fel de ambițioase precum era de așteptat pentru o companie care a luat un așa de mare avânt și a schimbat industria de curierat din România. În 2023 focusul principal va rămâne clientul și nevoile acestuia, compania având în lucru proiecte mari ce vizează îmbunătățirea experienței clientului, de la confirmarea comenzii până la ridicare coletului. Cei doi ași din mâneca Sameday sunt ascultarea feedback-ului clientului business și a celui final, completat de deschiderea către noile tehnologii.

Tot tehnologia este cuvântul care va domina activitatea Sameday și în anul care tocmai a început, compania având deja numeroase proiecte în lucru pentru eficientizarea serviciilor de curierat.

Despre Sameday

Cu o experiență de peste 15 ani pe piața din România, Sameday este compania de curierat care a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani, numărându-se, în prezent, printre principalii jucători din segmentul său de piață. Cu o echipă de peste 5 000 de angajați și parteneri, compania este prezentă în România, Ungaria și Bulgaria, oferind atât servicii de livrare door-to-door, cât și livrare în peste 4500 de lockere easybox. Astfel, Sameday operează cea mai extinsă rețea de lockere din Europa de Sud-Est, propunându-și să reinventeze experiența de livrare zi de zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.