Șoferii de transport marfă și persoane, scutiți de taxe

Senatul a adoptat, în 2 septembrie, un proiect de lege privind scutirea de impozitul pe venit, de plata asigurărilor de sănătate și de contribuția la Pilonul II de pensii, precum și reducerea cu 3,75% a contribuției la asigurările sociale, pentru șoferii de transport marfă și de persoane, până în anul 2028.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie însă adoptată de Camera Deputaților – for decizional – și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa legislativă, depusă de parlamentarii PSD, arată, în expunerea de motive, că sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi la în România, în condițiile în care nu doar țara noastră, ci și Europa se confruntă cu un deficit de șoferi profesioniști.

Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țarnoastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunera de motive.

România are un deficit de circa 45 000 de șoferi profesioniști șun număr considerabil de vatmani”, iar operatorii de transport sunt nevoiți să țină în garaje între 10 și 15% din vehicule, mai spun inițiatorii.

primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propane ca, asemenea persoanelor care lucrează în induslria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit”, se mai arată în expunerea de motive.

Conform proiectului de lege, șoferii de transport de persoane, inclusiv transport public, și șoferii de transport marfă vor fi scutiți de impozitul pe venit până la finalul anului 2028.

De asemenea, „în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezenței legi și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5*, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 se reduce cu 3,75 puncte procentuale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.