Taxa de drum: O singură ofertă pentru noul sistem electronic

O singură ofertă a fost depusă la licitația CNAIR pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe reţeaua rutieră naţională.

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a făcut anunțul: „Vodafone România a depus singura ofertă pentru acest contract cu o valoare de maximum 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanţat prin PNRR. Durata contractului este de 84 luni, din care 24 de luni pentru serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice şi pentru furnizarea echipamentelor şi a programelor. Prin această investiţie dorim să construim un nou sistem informatic integrat destinat gestionării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene”.

Contractul prevede atât servicii de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice cât şi furnizarea de echipamente software de bază.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare şi autovehiculele de transport marfă cu masa totală maxima autorizată (MTMA) mai mare sau egală cu 3,5 tone, cât şi un mod de tarifare în funcţie de distanta parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA mai mică de 3,5 tone.

Amintim că Parlamentul a adoptat, în 28 iunie 2023, proiectul de lege inițiat de ministrul Sorin Grindeanu și aprobat apoi de Guvern, prin care transportatorii vor plăti, de la 1 ianuarie 2026, o taxă în plus față de rovinietă, care se va numi TollRo, pentru distanța parcursă de vehiculele cu MTMA mai mare de 3,5 tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.