Transportul de persoane, controlat în trafic: 62 de permise reținute

În numai patru ore, polițiștii rutieri au reținut 62 de permise de conducere, au retras 55 de certificate de înmatriculare auto și au aplicat 894 de amenzi, în cadrul unei acțiuni desfășurate în 10 octombrie, în cadrul căreia au verificat în trafic 3.416 autovehicule de transport persoane (fără transport elevi).

Precizările IGPR:

Dintre sancţiunile aplicate, 692 au fost pentru nerespectarea Codului rutier, 137 pentru nerespectarea prevederilor HG nr. 69/2012, alte 25 – pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, 18 pentru alte acte normative privind transporturile rutiere și 22 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative.

În cadrul activităților de control, polițiștii rutieri au reținut 62 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice (31 pentru consumul de alcool și 31 pentru alte abateri).

De asemenea, au fost dispuse 14 măsuri complementare, dintre care 11 de imobilizare a autovehiculului și 3 de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului.

Tot pe parcursul acţiunii, au fost constatate 5 infracțiuni, dintre care 3 de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, de către o persoană care se află sub influența băuturilor alcoolice și 2 alte infracțiuni.

În cadrul activității de verificare a transportului de elevi, polițiștii au verificat 891 de autovehicule pentru transport elevi și au aplicat 97 de sancțiuni contravenționale, dintre care 91 pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 6 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.

De asemenea, au fost reținute 6 permise de conducere, dintre care 2 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și 4 pentru alte abateri, fiind retrase 6 certificate de înmatriculare.

Exemple:

1. La data de 10 octombrie 2022, în jurul orei 08:10, în municipiul Focșani, a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea autobuzul, efectuând transport public de persoane pe ruta Cotești–Focșani, iar, în urma testului de depistare a consumului de substanțe psihoactive, a rezultat valoare pozitivă la consumul de THC.

În cauză, a fost întocmit dosar penal.

2. La ora 09:50, un bărbat a condus autocarul în județul Suceava, efectuând transport public de persoane, iar, în urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat că acesta avea 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar, ca măsură complementară, i s-a reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 de zile.

3. La ora 08:04, a fost depistat un bărbat, de 48 ani, care ar fi condus microbuzul pe bd. I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, efectuând transport public de persoane, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, cu valoarea rezultată în urma testării alcoolscop de 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar, ca măsură complementară, i s-a reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 de zile.

4. La ora 07:00, polițiștii din Bihor au depistat un  bărbat, de 47 ani, care ar fi condus autobuzul, în afara municipiului Oradea, efectuând transport public de persoane, fără a deține o poliță de asigurare RCA valabilă, fără a avea verificarea tahograf valabilă și fără a avea taxa de utilizare a drumurilor naționale achitată.

Operatorul de transport a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 9.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare, precum și cu retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

5. La data de 10 octombrie 2022, orele 07.25, pe DN67, în județul Mehedinți, a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea microbuzul, efectuând transport public de persoane, prin servicii regulate, pe traseul Drobeta Turnu Severin–Ilovița-Ohaba, transportând 30 de pasageri, dintre care pentru 25 nu ar fi eliberat bilete de călătorie.

De asemenea, nu ar fi respectat obligația de a transportat pasagerii în limita numărului de 27 de locuri înscris în certificatul de înmatriculare. În consecință, a fost sancționat cu amendă, în valoare de 9.000 de lei, conform H.G. nr. 69/2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.