UNTRR, alături de industria europeană de transport și logistică, solicită președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen să ia măsuri împotriva „deciziilor ilegale anti-tranzit ale Austriei”.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Politica Austriei de a limita transportul rutier de mărfuri în regiunea Tirol afectează semnificativ capacitatea de a furniza servicii și de a deplasa mărfuri printr-unul dintre cele mai importante coridoare de tranzit din UE, cu un trafic de aproximativ 7.000 de camioane pe zi.
Urmare deteriorării situației, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) alături de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și asociații de transport și logistică din întreaga UE – AISÖ (Austria), ANITA (Italia), CESMAD BOHEMIA (Republica Cehă), BGL e.V. (Germania), FNTR (Franța), ITD (Danemarca), LVH Südtirol (Italia), MKFE (Ungaria), NLA (Danemarca, Norvegia, Suedia), TLN (Olanda), ZMPD (Polonia) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile în transportul rutier de mărfuri prin Tirol, într-o scrisoare trimisă pe 01.12.2021 președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Asociațiile au reiterat solicitarea transmisă Comisiei Europene de a-și îndeplini rolul de gardian al tratatelor UE și de a opri măsurile ilegale anti-tranzit ale Austriei.
Încă din martie 2021, cele 13 asociații europene de transport și logistică au scris președintelui Comisiei Europene arătând necesitatea intervenției urgente a Comisiei Europene și lansarea unei proceduri de infringement împotriva Austriei pentru încălcarea dreptului comunitar. Această scrisoare nu a primit niciun răspuns, iar de atunci președintele Comisiei Europene a rămas surd la apelul industriei.
Scrisoarea din 01.12.2021 oferă exemple critice ale impactului politicii de tranzit a Austriei, cum ar fi verificările în bloc ale camioanelor în Tirol, ajungându-se ca în urma unei coliziuni grave cu un camion cisternă, săptămâna trecută, să fie închisă autostrada A8 în ambele sensuri timp de 24 de ore, ceea ce a determinat zeci de kilometri de cozi în Bavaria. Mai mult, din cauză că ferestrele de timp în care camioanele au voie să circule peste Pasul Brenner sunt și mai scurte, aglomerația masivă de trafic, cu cozi de până la 70 de km, a devenit recent un eveniment obișnuit în Bavaria. Această situație a dus la o poluare nerezonabilă pentru locuitori și mediul în partea germană a Văii Inn. În plus, șoferii de camion implicați sunt nevoiți să aștepte în condiții precare, fără acces la facilități sanitare, ceea ce creează din nou probleme unei profesii esențiale confruntată cu o criză dramatică de forță de muncă.
În 2020, pe autostrada Brenner au trecut 2,31 milioane de camioane. Pentru a le transfera pe calea ferată, ar fi necesare 428 de trenuri (RoMo) pe zi. În prezent, doar aproximativ 30 de trenuri RoMo circulă pe zi peste Brenner. Transportul feroviar nu va oferi suficientă capacitate pentru a transfera transportul rutier de marfă în viitorul apropiat, deoarece finalizarea tunelului Brenner nu este așteptată mai devreme de 2032, iar finalizarea rutelor de acces pe partea germană și italiană va dura probabil decenii. În consecință, industria de transport și logistică solicită Comisiei Europene să ia măsuri imediat pentru a opri această situație economică și socială insuportabilă și să ofere soluții care să permită acum continuitatea transportului rutier de marfă în Tirol.