UNTRR cere „dialog și soluții imediate, pentru evitarea escaladării situației din piața RCA”

UNTRR cere „dialog și soluții imediate” din partea autorităților, pentru „evitarea escaladării situației din piața RCA”, în urma retragerii de către ASF a autorizației de funcționare a Euroins.

Precizările UNTRR:

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) își manifestã îngrijorarea privind destabilizarea pieței RCA, ca urmare a deciziei ASF privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România și intrarea în insolvențã la mai puțin de 2 ani de la falimentarea City Insurance.

„Atragem atenția cã este nevoie rapid de continuarea dialogului și identificarea soluțiilor pe termen scurt, astfel încât operatorii de transport rutier deja afectați de o scãdere accentuatã a volumelor de mãrfuri și de o presiune în creștere asupra tarifelor de transport, sã nu fie din nou supuși unui șoc financiar ca urmare a acestei noi evoluții negative din piața de asigurãri. Riscul iminent este ca mulți operatori de transport sã fie serios afectați, ajungându-se la imposibilitatea de a își continua activitatea sau chiar la închiderea companiilor. Astfel, se va accentua tendința de scădere a parcului auto licențiat de peste 3,5 tone, înregistrându-se o scãdere de circa 5% recent, pentru prima datã din 2009”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

UNTRR solicitã autoritãților ASF și BAAR sã ia măsuri urgente și sã modifice „Politicile și procedurile BAAR pentru gestionarea asigurãrilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat”, pentru a permite unui asigurat cu risc ridicat să se adreseze la BAAR prezentând doar o ofertă de la un asigurător și BAAR sã repartizeze în aceeași zi, asiguratul cu risc către un asigurător.

Considerăm că, astfel, prin reducerea timpului de răspuns din partea BAAR de la 20 de zile la o zi, se va fluidiza și procesul de întocmire a unor polițe noi și se va evita un eventual blocaj al pieței RCA, precum și o eventuală creștere nejustificată a primelor RCA, în acest context de crizã.

Având în vedere că nu se cunoaște cât timp vor fi valabile polițele RCA emise deja de Euroins, UNTRR este alături de transportatorii rutieri pentru a identifica soluții imediate ce vor fi prezentate autorităților și societăților de asigurare pentru a permite operatorilor de transport să încheie, în continuare, polițe RCA în condiții rezonabile și pentru a evita deteriorarea și mai accentuată a situației actuale de pe piața RCA.

În acest context, UNTRR solicită ASF verificarea validitãții contractelor de reasigurare ale tuturor firmelor de asigurare autorizate în prezent sã emită polițe RCA.

De asemenea, solicităm ca ASF să (re)verifice dacã firmele de asigurări au rezerve de daune, rezerve de prime și dacă dețin fonduri proprii prin care să acopere cerința minimă de capital (MCR) și dacă dețin capitalul de solvabilitate declarat (SCR).

Urmare a acestor verificări, solicităm ca ASF să informeze piața asupra aspectelor identificate.

Dupã soluțiile pe termen scurt, UNTRR își manifestă deschiderea pentru continuarea unui dialog pragmatic și constructiv cu autoritățile și societățile de asigurare pentru identificarea și implementarea unor măsuri care să prevină reapariția unei asemenea situații de criză pe piața RCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.