UNTRR cere Guvernului aderarea cât mai rapidă la Schengen

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Guvernului accelerarea procesului de aderare la spațiul Schengen și simplificarea procedurilor administrative la punctele trecere a frontierelor, cu scopul de a reduce timpii de așteptare foarte mari care afecteazã și perturbã grav operațiunile internaționale ale transportatorilor români.

Precizările UNTRR:

În data de 7 iunie, la frontierele României din Vest (Nãdlac 2, Borș și Petea) se înregistrau cozi de camioane de peste 25 km. Dacã astãzi România ar fi fost în spațiul Schengen, s-ar fi eliminat mai multe probleme întâmpinate în prezent, iar timpii de așteptare a transportatorilor români la frontierã s-ar reducere semnificativ.

În privința frontierelor din estul României, cu Republica Moldova și Ucraina, cozile de camioane erau și mai mari, timpii de așteptare depãșind 30 de ore. Puteți regãsi pe pagina UNTRR de Youtube mai multe filmãri cu cozile de camioane de la frontiere înregistrate în data de 7 iunie.

Cu țãrile non-UE aglomerația de la frontiere s-ar putea rezolva în mare parte prin simplificarea procedurilor administrative din partea autoritãților. Totodatã, prin utilizarea sistemului TIR, transportatorii rutieri beneficiazã de reducerea la minimum a sarcinilor administrative și financiare privind operațiunile vamale.

Studiile Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) au arãtat cã infrastructura la nivelul punctelor de trecere a frontierei este necesarã, dar nu suficientã pentru dezvoltarea economicã și 39,7% din totalul timpului destinat transporturilor reprezintã întârzierea la trecerea frontierelor, lucru inadmisibil în Spațiul Economic European. În lipsa unui personal suficient și bine instruit, dacã se pierde mult timp la trecerea frontierelor, dacã procedurile nu sunt armonizate și dacã toate acestea pot duce și la plãți neoficiale – atunci transporturile sunt întârziate și economia este penalizatã.

UNTRR solicitã Guvernului intensificarea acțiunilor pentru integrarea României în spațiul Schengen cât mai curând posibil și reducerea poverii administrative la punctele de trecere a frontierelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.