UNTRR cere Guvernului returnarea supraaccizei

UNTRR solicită Guvernului măsuri urgente, pentru ca schema de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri să devină operațională.

Iată precizările, în comunicatul remis redacției:

“Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută deschiderea Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor Publice care au elaborat și publicat Ordonanța de Urgență nr. 25/2018 și Hotărârea de Guvern 549 din 17 iulie 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor și alocarea sumei de rambursat și solicită măsuri urgente pentru ca schema de rambursare să devină operațională.

Până în prezent, firmele de transport rutier au depus dosare pentru restituirea supraaccizei, acestea au fost analizate, însă nu au fost realizate plăți către transportatorii rutieri.

Hotărârea 549 din 17 iulie 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciză a fost publicată în data de 26.07.2018 în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit legislației, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul aprobării cererii se emite o decizie care se întocmește în 3 exemplare, dintre care un exemplar rămâne la administratorul schemei, un exemplar se comunică solicitantului și un exemplar se transmite ordonatorului principal de credite, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

Administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanțelor Publice. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice a deciziei.

Reamintim că aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramură contribuitoare la exportul de servicii.

UNTRR solicită Guvernului măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraacizei să devină operațională, după ce prețul petrolului a urcat la peste 80 dolari/baril, fiind cu peste 50% mai mare decât la momentul în care a fost implementată supraacciza la carburanți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.