UNTRR solicită recunoașterea atestatelor șoferilor din Ucraina

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să adopte măsuri urgente pentru aplicarea imediată a prevederilor europene care permit recunoașterea documentelor conducătorilor auto eliberate de Ucraina, pentru facilitarea angajării rapide a conducătorilor auto ucraineni la companiile românești de transport rutier.

Industria transporturilor rutiere din România se confruntă de mulți ani cu o criză de conducători auto profesioniști, care s-a acutizat în prezent pe fondul provocărilor importante legate de începerea aplicării Pachetului Mobilitate 1 și instabilității generate de războiul din Ucraina.

Deficit de 71.000 de șoferi profesioniști, estimat de IRU

Potrivit sondajului Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU), începând de anul acesta, România este printre țările europene cele mai afectate de criza conducătorilor auto profesioniști, deficitul estimat de IRU ajungând la 71.000 posturi de conducători auto profesioniști neocupate la companiile românești de transport rutier.

„UNTRR semnalează de mult timp autorităților române criza acută de conducători auto profesioniști cu care se confruntă companiile de transport rutier, solicitând MTI și MAI măsuri urgente precum deblocarea angajării conducătorilor auto extracomunitari la companiile de transport rutier din România. Iar prevederile legislației europene recent adoptate creează cadrul necesar angajării conducătorilor auto ucraineni, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia”, precizează UNTRR.

Măsuri stabilite prin Regulamentul 1280/2022

Astfel, Regulamentul european nr. 1280 din 18 iulie 2022 stabilește măsuri specifice și temporare aplicabile documentelor conducătorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul său intern, respectiv:

  • Recunoașterea permiselor de conducere eliberate de Ucraina în Statele Membre UE
  • Recunoașterea cărților de calificare a conducătorului auto și atestatelor de conducător auto eliberate de Ucraina stabilind că pe baza acestora, România și toate celelalte State Membre pot să elibereze conducătorilor auto ucraineni cărți de calificare a conducătorului auto sau permise de conducere înscrise cu codul special al Uniunii „95.01 (max. 6.3.2025)” sau atestate de conducător auto înscrise cu codul special al Uniunii „95.01 (max. 6.3.2025)” .

Formare obligatorie complementară, finalizată cu test

Pentru eliberarea acestor documente de către un Stat Membru UE, conducătorul auto ucrainean titular al cărții de calificare a conducătorului auto eliberate de Ucraina trebuie să urmeze o formare obligatorie complementară de minim 35 ore încheiată cu un test scris sau oral ori un examen pe calculator în centre de testare desemnate.

România și toate celelalte State Membre UE trebuie să informeze Comisia cu privire la normele naționale adoptate în conformitate cu prezentul Regulament 1280/2022 înainte de eliberarea cărții de calificare a conducătorului auto sau de înscrierea pe permisul de conducere/atestat a codului special al Uniunii „95.01 (max. 6.3.2025)”.

„Având în vedere faptul că prevederile Regulamentului 1280/2022 au intrat deja în vigoare la nivel european și multe State Membre permit angajarea imediată a conducãtorilor auto ucraineni, UNTRR solicită autorităților române să aplice fãrã întârziere noile prevederi europene privind recunoașterea permiselor de conducere și a cărților de calificare ale conducătorilor auto ucraineni, pentru a permite și transportatorilor rutieri români să angajeze rapid conducători auto profesioniști din Ucraina printr-o simplificare a procedurilor administrative”, precizează reprezentanții Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.