VIDEO. Iohannis cere „reevaluarea tuturor cheltuielilor din bani publici”

Președintele Klaus Iohannis vrea o rectificare bugetară extinsă, după prima lună de stare de urgență, astfel că i-a cerut premierului Ludovic Orban să taie din cheltuielile bugetare pentru tot anul și să reevalueze veniturile, în urma măsurilor de stopare a activității majorității firmelor din mediul privat, în perioada stării de urgență pe care o va prelungi cu o lună, până pe 15 mai, pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus (COVID-19).

„Rectificarea bugetară: prin această epidemie avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, pentru șomaj. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an. Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public”, a declarat Klaus Iohannis, în 6 aprilie, după ședința cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii Marcel Vela (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate) și Nicolae Ciucă (Apărare).

Guvernul  Orban se reunește în seara de 6 aprilie pentru a adopta, printre altele, rectificarea bugetară generată de măsurile instituite prin cele 7 ordonanțe militare emise până în prezent de ministrul de Interne, Marcel Vela. 

Un alt proiect pe ordinea de zi este decizia pe care Executivul trebuie să o ia după romulgarea, de către președintele Iohannis, a Legii de respingere a OUG nr. 51/2019 privind transportul județean de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.