ZF LIFETEC rearanjează airbagul șoferului pe volan

ZF LIFETEC a proiectat o nouă generație de volane, pentru a extinde posibilitățile de design ale conceptelor interioare orientate spre viitor.

De la introducerea airbagurilor pentru șofer, în anii 1980, acestea au avut un loc permanent în centrul volanului, în butucul său. De atunci, volanul a fost mai mult decât interfața pentru transmiterea comenzilor de direcție între șofer și mașină, având și o funcție de protecție în cazul unui accident.

De aproximativ trei decenii, airbagul șoferului a fost echipament standard în majoritatea mașinilor, ajutând la salvarea de vieți și reducerea vătămărilor. În plus,  în mașinile moderne, volanul a devenit centrul de comandă pentru funcțiile de divertisment și asistență. 

În prezent, airbagul șoferului este declanșat frontal din centrul volanului. În plus, ZF LIFETEC va adopta o abordare diferită în ceea ce privește noile designuri interioare ale viitorului. În cazul unui accident, airbagul șoferului se declanșează din partea de sus a volanului, prin marginea superioară a acestuia, în direcția șoferului. Această nouă poziție de instalare a airbagului permite spiței orizontale, inclusiv butucului, să aibă un design perfect, asemănător unui smartphone. Comenzile sensibile la forță pentru funcțiile de divertisment și asistență ale vehiculului sunt integrate în spatele unei suprafețe continue. Acest design se integrează perfect în tablourile de bord digitale ale interioarelor vehiculelor moderne. „Cu acest nou concept, oferim libertate de design pentru volane fără a compromite siguranța”, explică Harald Lutz, head of development la ZF LIFETEC.

Limbaj clar de design 

Tendința spre un design fără sudură, care a devenit tot mai popular în ultimii ani, se regăsește și în interioarele moderne ale vehiculelor. Producătorii elimină din ce în ce mai mult rosturile și golurile din interior. Acest lucru se reflectă și în opțiunile inovatoare de iluminare și afișare, care sunt integrate în întreg interiorul vehiculului. Această dezvoltare va continua și cu viitoarele volane. Variantele de design fără sudură, cu o mai mare integrare a funcțiilor HMI și noi suprafețe, vor influența decisiv aspectul și funcționalitatea volanului de mâine.

Funcția determină designul

Designul fără sudură nu deschide doar multe posibilități pentru utilizarea de noi materiale și forme, ci și în ceea ce privește funcționalitatea. Funcțiile la cerere (câmpuri personalizabile), afișajele tactile sau un monitor central sunt acum concepute. Cu toate acestea, deoarece volanul este și o componentă relevantă pentru siguranța vehiculului, ușurința în utilizare este esențială. Soluțiile hibride pot fi, așadar, implementate cu acest concept. Acestea includ, de exemplu, combinarea unui comutator rotativ alternativ cu o suprafață sensibilă la forță și tactilă, integrată totodată în volan ca punct de ancorare, permițând astfel șoferului să opereze sistemul în siguranță.

Aceste funcții pot fi, de asemenea, combinate cu detectarea mâinilor pe volan, care este o componentă a volanelor actuale și viitoare. Un senzor capacitiv de sub suprafața pielii recunoaște dacă șoferul doar atinge volanul sau îl prinde ferm. Această tehnologie este un alt modul pentru controlul sigur al vehiculului.

ZF LIFETEC este un furnizor de tehnologie de siguranță pasivă de vârf pentru protecția sporită a ocupanților vehiculelor. Având aproximativ 36.000 de angajați dedicați misiunii de a salva vieți printr-o abordare bazată pe tehnologie, compania dezvoltă și produce un portofoliu cuprinzător de produse, inclusiv sisteme de airbag, centuri de siguranță și volane, acoperind o gamă largă de la vehicule mici din segmentul de volum până la vehicule de lux sofisticate. Cu o cotă de piață de peste 20% în categoriile sale de produse de bază, ZF LIFETEC are o prezență globală în 48 de locații din 20 de țări. În anul fiscal 2023, Grupul a generat vânzări de 4,6 miliarde euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.