Autobuze noi pentru Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra 50 de autobuze noi, cu circa 75 de milioane de lei, investiţie suportată din bugetul local şi din cel al Companiei de Transport Public SA, a anunţat primarul Emil Boc. O parte dintre aceste autobuze ar putea fi folosite şi pentru transportul metropolitan. Acestea se vor adăuga autobuzelor electrice pe care municipalitatea a anunţat încă de anul trecut că le va achiziţiona. Bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi de 257 de milioane de euro în 2014, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de circa 208 milioane euro.

„Un număr de 40 de autobuze, care costă circa 60 de milioane de lei, vor fi finanţate din bugetul local al municipiului, prin creditul luat de la CEC Bank, iar restul de 10 vor fi cumpărate din banii Companiei de Transport Public SA, care va contribui cu 15 milioane de lei”, a declarat primarul Boc.

Municipalitatea are în plan şi achiziţionarea de autobuze electrice, în urma obţinerii unei finanţări din partea Guvernului Elveţiei, la care autoritatea locală va contribui cu 15%.

Anunţul privind licitaţia pentru implementarea proiectului “Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice, cu două statii de încărcare” a fost publicat pe SEAP în data de 17 decembrie 2013.

Priorităţi în 2014

Primarul Emil Boc a prezentat cele 14  proiecte prioritare pentru anul  2014:

1. Menţinerea tuturor taxelor locale la acelaşi nivel ca in 2013, inclusiv a taxelor de parcare.

2. Finalizarea Sălii Polivalente şi a parkingului aferent, cu 445 de locuri.

3. Achiziţionarea de 50 de autobuze noi, în afara proiectului autobuzelor electrice.

4. Menţinerea şi extinderea gratuităţilor la transport în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi. Din 2014 va fi acordată gratuitate pe 2 linii pentru elevii care au nevoie de transport pentru a ajunge la şcoală.

5. Punerea în funcţiune a sistemului Bike Sharing.

6. Reabilitarea cinematografului “Dacia” din Mănăştur – transformarea lui într-un centru al comunităţii, cu activităţi pentru toate vârstele.

7. Investiţii majore în modernizarea arterelor principale de circulaţie de la intrarea în municipiu: Calea Turzii integral – inclusiv trotuarele -, Calea Baciului şi strada Traian Vuia.

8. Demararea lucrărilor la proiectele europene “Modernizarea tramei stradale aferente liniei de tramvai” – reabilitarea tuturor străzilor adiacente noii linii, inclusiv a podurilor – şi “Oraşul comoară”, proiect care include refacerea străzilor Avram Iancu, Memorandumului, Moţilor şi I.C. Brătianu.

9. Sprijinirea mediului de afaceri prin acordarea în integralitate a facilităţilor fiscale permise de lege pentru firmele din parcurile industriale şi menţinerea facilităţilor fiscale pentru construirea clădirilor “verzi” certificate.

10. Modernizarea podurilor Traian şi Garibaldi şi finalizarea parkingului Negoiu-Mehedinţi din Mănăştur, care va avea 376 de locuri de parcare.

11. Începerea proiectului de unificare şi modernizare a pasajelor subterane de la Gară.

12. Finalizarea sălii de sport de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi crearea de 400 de noi locuri în creşe şi grădiniţe.

13. Acordarea de burse şcolare, din fonduri de la bugetul local, pentru peste 14.000 de elevi.

14. Finalizarea proiectelor majore în lucru – Planul Urbanistic General, proiectul candidaturii la titlul de Capitala Culturală Europeană pentru 2021, proiectul Capitalei Europene de Tineret în 2015 şi sprijinirea proiectele valoroase care vizează ONG-urile, activităţile culturale şi artistice.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.