8 companii de taxi din Bucureşti şi Ilfov, "arse" de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenței (CC) a amendat cu peste 2,26 milioane lei (505.021 euro) 8 companii de taxi și dispecerat taxi din Bucureşti și județul Ilfov, după ce a descoperit că acestea s-au înțeles tacit să fixeze un anumit tarif de transport de persoane. Ele dețin marea majoritate a pieţei de taximetrie – circa 70%.

Autoritatea de concurenţă anunţă că, în urma rezultatului investigaţiei derulate pe parcursul a doi ani, va face recomandări atât instituţiilor de autorizare a taximetriei (CGMB), cât şi Parlamentului, care dezbate în Comisia de industrii şi transoporturi a Camerei Deputaţilor, de mai bine de 4 ani, proiectul de modificare a Legii taximetriei (Legea 38/2003).

CC are în curs de finalizare şi anchete privind carburanţii şi sectorul energetic şi retailul alimentar.

Iată cartelul firmelor de taximetrie din Capitală şi Ilfov:

* Pelicanul Grup Taxi, amendată cu 107.809 lei (24.039 euro)

* Pelicanul Grup International, filiala București – 1.396 lei (311 euro)

* Meridian Taxi – 173.040 lei (38.584 euro)

* Meridian Taxi Plus – 46.658 lei (10.404 euro)

* AutoCobălcescu – 1,685 milioane lei (375.831 euro)

* Confort taxi – 4.569 lei (1.019 euro)

* CrisTaxi Service – 219.586 lei (48.963 euro)

* Grup AS 2000 Transccom – 26.326 lei (5.870 euro).

“Legea concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite și orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenței pe o piață. Fiecare întreprindere trebuie să își stabilească în mod independent politica de tarife în funcție de structura costurilor implicate de desfășurarea activității și nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit autorității de concurență, companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi.

Pentru o parte importantă dintre cei prezenți în piață, în principal pentru cei autorizați în Ilfov și al căror acces în București a suscitat numeroase dezbateri şi chiar proteste la Parlament, această acțiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preț, care a privat pasagerii de prețuri mai mici rezultate din concurența manifestată până atunci.

Peste 90% din piaţă, aliniată la preţul impus de cartel

Ulterior, peste 90% din piață s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicați în înțelegerea anticoncurențială, fiind eliminată orice formă de concurență prin preț între aceștia.

“În aceeași perioadă au fost inițiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul, printre altele, al permiterii accesului în București al transportatorilor autorizați în Ilfov. Trebuie menționat faptul că acțiunile autorităților de autorizare, dar și anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informații sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociații, în materie de tarif maxim) au favorizat respectivul comportament anticoncurențial”, se precizează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Recomandări Parlamentului pentru noua lege a taximetriei

Pe lângă sancțiunile aplicate, Consiliul Concurenței va formula recomandări autorităților de autorizare și reglementare referitoare la modalitatea de organizare și gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul București și Ilfov, dar și factorilor implicați în legiferarea acestui domeniu la nivel național.

Decizia Consiliului Concurenței urmează a fi publicată pe site-ul autorității de concurență după obținerea acordului părților implicate cu privire la informațiile confidențiale.

Carteluri sancţionate şi în restul ţării

Autoritatea română de concurență a sancționat, în 2010 și 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localități (Constanța, Timișoara, Baia Mare și Târgu-Mureș) prin care se eliminase orice formă de concurență prin preț (aceste înțelegeri având ca obiect practicarea unui același tarif) și are în curs de desfășurare o investigație privind existența unor practici aparent similare pe piața locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

În cazurile finalizate, au fost amendate 34 de companii, cu peste 1,635 milioane lei (circa 363.438 euro) în total.

Amenzile au fost contestate în instanță dar Consiliul Concurenţei a câştigat toate procesele.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.