Bucureștii Noi, cartier complet reabilitat termic. Chiliman a împrumutat 261,5 mil. euro de la BEI

Primăria Sectorului 1 a finalizat lucrările de anvelopare a tuturor celor 32 de blocuri din cartierul Bucureștii Noi, astfel că, în premieră pentru Capitală, locatarii acestui cartier vor simţi pe pielea lor că “Iarna va fi ca vara!” – cum şi-a intitulat primarul Andrei Chiliman proiectul de reabilitare termică: facturi mai mici la întreținere, reducerea risipei de resursă energetică și clădiri cu un aspect urbanistic plăcut.

Investiţia nu este tocmai gratuită pentru cetăţeni, cum îi place edilului să se laude. Bucureştenii celui mai bogat sector al Capitalei (1,35 miliarde de lei în anul 2014), de vor plăti indirect, prin taxe şi impozite locale, timp de 20 de ani, două împrumuturi contractate de edilul Chiliman în ultimii 2 ani:

primul credit, în luna mai 2012, în valoare de 125 de milioane de euro

– al doilea, în iulie anul acesta, de 136,5 milioane de euro, pe acelaşi termen. În total, 261,5 milioane de euro.

Acest ultim acord a fost semnat de primarul Andrei Chiliman la Luxemburg, cu vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezența președintelui BEI, Werner Hoyer, dar Primăria Sectorului 1 ne anunţă despre acest lucru abia astăzi.

„Din banii alocați ca urmare a acestui nou acord se vor termoizola ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, rămase nereabilitate”, precizează edilul.

Numai că anveloparea termică a blocurilor ar putea fi finanţată din bani europeni, prin POR, dacă – evident -, ar vrea şi primarul.

bloc, anvelopare, reabilitare_Buc. Noi 2

“Primăria Sectorului 1 își  va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra în acest program. După exemplul cartierului Bucureștii Noi, rând pe rând, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura în totalitate de avantajele reabilitării termice. La sfârșitul anului 2016, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic”, promite Chiliman.

158 de blocuri reabilitate termic în 9 luni

Pentru anul acesta, Primăria Sectorului 1 și-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri din această zonă administrativă a Bucureştilor. Până la mijlocul lunii septembrie, administrația locală a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrările la alte 22 de imobile se află în diverse stadii de execuție.

bloc, anvelopare, reabilitare_Buc. Noi 1

Iar până la sfârșitul acestui an, locatarii a peste 800 de blocuri vor locui în imobile performante energetic, spune edilul Chiliman, cu ambiţia ca până la sfârșitul anului 2016 să facă din Sectorul 1 prima comunitate locală din România în care toate blocurile eligibile să intre în acest program să fie reabilitate termic.

Totodată, Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociațiilor de proprietari certificatul de performanță energetică al clădirii – nu pentru fiecare apartament. Până în prezent, administrația locală a eliberat aproximativ 500 de astfel de documente.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.