Chiliman a indatorat pe 20 de ani cel mai bogat sector al Capitalei

Primaria Sectorului 1 a imprumutat anul trecut, in noiembrie, 125 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investiti (BEI) pentru reabilitarea termica a blocurilor, iar primarul Andrei Chiliman a tinut sa se mai laude o data, joi, cand a primit vizita unei delegatii al bancii. Edilul ar fi avut posibilitatea sa foloseasca bani europeni nerambursabili pentru aceste lucrari, insa a preferat sa dea vina pe Elena Udrea ca i-ar fi pus piedici pana si in obtinerea partii de 50% de la Ministerul Dezvoltarii. Acum, noul ministru liberal al MDRT, Eduard Hellvig, anunta ca pentru anveloparea termica vor fi obtinute fonduri nerambursabile, prin POR .

“Suntem titularul celui mai mare contract de imprumut incheiat cu Banca Europeana de Investitii de o autoritate a administratiei publice locale dinRomania. Este un contract de imprumut incheiat in conditii foarte avantajoase pentru Primaria Sectorului 1, adica 125 de milioane de euro rambursabili in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani si o dobanda de 2,4% pe an”, a spus Chiliman, dupa intalnirea cu delegatia BEI condusa de vicepresedintele institutiei, Plutarchos Sakellaris.

Edilul sectorului 1 a mai spus ca primaria pe care o conduce este, “fara exagerare, campioana Romaniei la reabilitarea termica”, precizand ca, in 3 ani de la inceperea programului, a finalizat lucrarile la 393 de blocuri, iar la alte 336 vor fi incheiate in 2012. Edilul exagereaza, intrucat Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, se lauda ca l-a intrecut de mult la acest capitol, cu 520 de blocuri anvelopate (mare parte din ele anul trecut).

“Fara finantarea obtinuta de la BEI, nu am fi reusit niciodata sa facem atat de mult intr-un timp atat de scurt si, implicit, sa ne indeplinim angajamentul asumat fata de bucurestenii din sectorul 1, acela de a reabilita termic, fara costuri pentru proprietari, toate blocurile din sector”, a mai spus Chiliman. Reamintim ca imprumutul s-a perfectat in noiembrie anul trecut, astfel ca este inexplicabila declaratia.

Insa nu numai Chiliman s-a imprumutat de la BEI pentru anveloparea termica; primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, a venit primul cu ideea si a inchat, in 17 decembrie 2010, un credit de 70 de milioane de euro.

Udrea, vinovata de standarde de cost la anvelopare

Andrei Chiliman a mai spus ca, inca din 2010 si pe parcursul intregului an 2011, ca urmare a deciziei ministrului Dezvoltarii Elena Udrea, nu au mai fost primite fonduri pentru reabilitarea blocurilor, lucrarile desfasurate in acest timp fiind realizate din bugetul propriu al institutiei. “In 2011 ne-am aflat intr-un mare impas, din cauza smecheriei politicianiste a PDL. (…) Noi eram pe «lista neagra» a doamnei Udrea, astfel incat a trebuit sa ne descurcam singuri”, a mai spus edilul.

Decizia despre care face vorbire primarul Sectorului 1 se refera la stabilirea unor standarde de cost, de catre MDRT, astfel incat primarii sa nu mai fie tentati sa cheltuiasca sume exorbitante pentru anveloparea termica.

Reabilitare de lux

Un raport din 2010 al Ministerului Dezvoltarii arata ca edilii sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie, au avizat reabilitarea unor imobile la preturi exorbitante. Potrivit specialistilor MDRT, costul pentru montaterea geamurilor termopan si panourilor de polistiren pe peretii exteriori ai unui apartament cu 3camere nu ar trebui sa  depaseasca 4.700 de euro, insa a ajuns in cele doua sectoare la 30.906 de euro (pentru fiecare dintre cele 12 apartamente ale unui bloc de pe bd. Dacia), respectiv 24.375 de euro (imobilul din strada Ion Urdareanu nr. 5).

Iar aceasta, in conditiile in care Neculai Ontanu, de la Secorul 2, a aprobat lucrari de minimum 550 si de maximum 4.300 de euro pe apartament. Cea mai ieftina lucrare avizata de Chiliman este insa de 7.035 de euro. Primariile sectoarelor 3, 4 si 6 au reabilitat imobile cu sume cuprinse intre 2.500 si putin peste 7.000 de euro pe apartament. In toate cazurile s-au folosit aceleasi materiale de constructii, au precizat specialistii MDRT.

Pentru a evita astfel de situatii, MDRT a modificat legislatia si a introdus standarde de cost ce ar trebui respectate. In caz contrar, primarii nu mai primesc ajutor de la stat pentru reabilitarea imobilelor din zona pe care o administreaza. Probabil ca acesta este si motivul pentru care Chiliman a facut imprumutul la BEI.

Potrivit actului normativ emis de MDRT, preturile fara TVA acceptate sunt: 2.035 de euro pentru o garsoniera, 2.860 de euro pentru un apartament cu 2 camere si 3.630 de euro pentru unul cu 3 camere.

Titus Corlatean, in campanie de sustinere

La intalnirea cu reprezentantii BEI a participat si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, caruia edilul sectorului 1 i-a adresat rugamintea “de a milita la nivelul Guvernului pentru modificarea legislatiei privind reabilitarea termica”, astfel incat primariile sa se poata implica financiar si in anveloparea caselor, lucru dorit de primaria pe care o conduce.

Ministrul Justitiei a afirmat ca, din punct de vedere legislativ, va sprijini largirea proiectului privind reabilitarea termica, pentru a putea fi incluse si casele. “Este tipul de proiect pe care noul guvern il saluta si il sprijina. (…) Din punct de vedere legislativ, voi sprijini largirea acestui proiect”, a spus Titus Colatean.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. MARI HOTI ASTIA DE LA PNL..DACA AR AVEA SI CEI DIN SECTORUL 1 UN PRIMAR CA DOMNUL ONTANU S AR REABILITA SI ACOLO LOCUINTELE FARA COSTURI ULTERIOARE!!! ONTANU A FOST SI PREMIAT PENTRU ACEST PROIECT DE CATRE THE MONEY CHANEL

  2. CHILIMAN ASTA NU FACE ALTCEVA DECAT SA ARUNCE PRAF IN OCHII CETATENILOR. OARE ASTA SE NUMESTE REABILITARE? IN IARNA 2011 MI A VENIT INTRETINEREA 500 ROM IAR DUPA REABILITARE 420 DE RON…SINCER E BATAIE DE JOC…

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.