Cod Galben de ninsori și vânt puternic în București și 5 județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în această seară o atenționare Cod Galben nowcasting de ninsori și intensificări ale vântului, valabilă de la ora 19.00 până la 01.00, în București și 5 județe: Ilfov, Giurgiu, Teleorman – integral -, vestul județelor Călărași și Ialomița din sud-est.

Stratul de omăt ce se va depune va fi de 5-7 cm și, izolat, de 10 cm. În județul Teleorman stratul de zăpadă depus în ultimele ore este în jur de 5 cm, precizează meteorologii.

Pe durata atenționării, se vor semnala și intensificări temporare ale vântului.

Avertizările de fenomene periculoase imediate /nowcasting/ se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore, menționează ANM.

De dimineaţă, meteorologii au emis o informare de lapoviță și ninsori începând de la ora 16.00 până duminică la ora 12.00, pentru sudul țării.

Ca la un semnal, în Bucureşti a început să ningă fix la ora 16.00.

ploaie, lapovita, ninsoare, zapada, 1 iarna-Jean-Mihai PALSU

La început a fost lapoviţă, însă în numai câteva minute au năvălit fulgi mari, care se topeau imediat pe asfalt.

ploaie, lapovita, ninsoare, zapada, iarna 1-Jean-Mihai PALSU

La lăsarea întunericului, zăpada se aşternuse pe spaţiile verzi şi pe copaci.

ploaie, lapovita, ninsoare, zapada, iarna 2-Jean-Mihai PALSUDe bucurie, oamenii au ieşit la plimbare… cu maşina.

ploaie, lapovita, ninsoare, zapada, iarna, noaptea-Jean-Mihai PALSU

Puţin după ora 19.00, stratul de omăt a devenit consistent, dar nu şi carosabil.

Primele intervenţii împotriva poleiului

Primarul general Sorin Oprescu anunţă că 60 de utilaje de deszăpezire împrăştie soluţii antiderapante pentru prevenirea formării poleiului, deoarece la noapte este anunţat îngheţul.

“Se actionează pe toate arterele unde se impun tratamente cu materiale antiderapante, cu prioritate în rampe, pante, poduri şi, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, numărul utilajelor se va suplimenta. Dacă acumulările de zăpadă vor impune intervenţia plugurilor, operatorii de deszăpezire vor scoate în teren şi utilajele de pluguit”, se arată într.un comunicat al Primăriei Capitalei, transmis redacţiei.

deszapezire jean-mihai palsu

În Sectorul 1 acţionează Romprest cu 10 utilaje, în Sectorul 2 – Supercom cu 14 utilaje, în Sectorul 3 – Rosal Grup cu 12 utilaje, în Sectorul 4 – Rebu cu 12 utilaje, în Sectorul 5 – Romprest cu 6 utilaje şi în Sectorul 6 – Urban cu 6 utilaje care împrăştie materiale antiderapante.

Tratamente antiderapante şi pe A1, A2 şi drumurile naţionale din sud

Pentru drumurile naţionale şi autostrăzile din zona aflată sub Cod galben de precipitații, CNADNR îi avertizează pe conducătorii auto să circule numai dacă au autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă.

Pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe drumurile naționale din sudul ţării s-a acționat preventiv și se continuă intervenţia cu utilaje răspânditoare de substanțe chimice, în vederea combaterii formării poleiului, informează CNADNR, la ora 20.00.

Pentru Autostrada Soarelui (A2) se recomandă ruta alternativă DN 3 București-Lehliu, DN 3A Lehliu- Fetești.

UPDATE 26 octombrie: CNADNR nu a precizat iniţial de ce îi trimitea pe şoferi pe drumul ocolit. La ora 20.40 anunţa închiderea circulaţiei pe primii zeci de km ai autostrăzii A2, dinspre Bucureşti, iar măsura a fost prelungită apoi până la miezul nopţii, din cauza intervenţiei cu întârziere a utilajelor.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.