Firma Romprest, “arsa” de Chiliman cu 20.000 lei pentru zapada

Primarul Andrei Chiliman a amendat, marti, cu 20.000 lei firma Romprest, pentru “slaba prestatie de deszapezire din ultimele 48 de ore”, perioada pentru care nici nu ii va plati vreun leu. In urma cu 3 ani, edilul a incheiat cu aceasta societate comerciala un contract pe  25 de ani, in valoare de 450 de milioane de euro, pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului. In 30 decembrie 2010, Sorin Oprescu a semnat si el un contract cu Romprest, insa nu in urma unei licitatii, ci prin incredintare directa, pentru salubrizarea stradala si deszapezirea Sectorului 5. Firma venita de nicaieri a obtinut 21,87 milioane lei (circa 5,2 milioane de euro), iar Municipalitatea a platit amenda 80.000 de lei de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, pentru ca nu a facut licitatie.

Chiliman s-a suparat marti, probabil dupa ce a constatat pe propria piele ca utilajele Romprest nu au intrat pe vreo strada secundara din sector, ci numai pe marile bulevarde. ”Am decis sanctionarea firmei de salubritate care asigura serviciul de deszapezire pe raza Sectorului 1 pentru slaba prestatie si lipsa de eficienta din ultimele 48 de ore. Refuz sa tin cont ca la primul val de viscol s-a actionat corespunzator pe marile artere, pentru ca acest aspect tine de respectarea obligatiilor pe care societatea le are fata de cetatenii Sectorului 1. Consider ca nimeni nu are voie sa-si bata joc de banii cetatenilor. Cine nu-si face treaba, trebuie sanctionat”, a declarat Andrei Chiliman.

Contract de 450 milioane de euro pe 25 de ani

Contractul incheiat de primarul Sectorului 1 cu firma Romprest este unul cu cantec. In august 2008, Chiliman a reziliat contractul cu REBU si a adus in aceeasi zi firma Romprest sa presteze serviciul de curatenie stradala. Gunoierii s-au tiganit intre ei, cei de la REBU luandu-si cu ei cosurile si pubelele inscriptionate cu numele firmei, iar cei de la Romprest avand de colectat gunoiul direct de pe jos, chiar si de pe Magheru, din buricul Bucurestilor.

Romprest s-a mobilizat insa repede, semn ca se pregatise deja de instalare in cel mai bogat sector al Capitalei. Pana la organizarea de catre edil a licitatiei – castigata, evident, de societatea comerciala adusa chiar de el -, Romprest a si montat cosuri, pubele inscriptionate cu numele sau, si a adus autospeciale de colectat gunoiul. Contractul, in valoare de 450 de milioane de euro, a fost incheiat pe o periada de 25 de ani.

1 milion pe luna de sector

In Bucuresti avem firma si sectorul: Romprest in Sectorul 1, Supercom in Sectorul 2, Rosal in Sectorul 3, REBU in Sectorul 4, tot Romprest in Sectorul 5 si Urban in Sectorul 6. Pentru fiecare luna, indiferent ca este vara sau iarna, firmele primesc de la sectorul in care au contract cate 1 milion de euro. Vara pentru curatenia stradala si iarna pentru deszapezire. Daca nu ninge, banii tot se primesc, pentru ca se considera ca gunoierii matura strazile.

Chiliman este cel de-al doilea primar de sector care s-a enervat pe firma de deszapezire, primul fiind Cristian Poteras, la Sectorul 6, care nu a amendat firma URBAN SA, dar a anuntat acum o saptamana ca va scoate la licitatie serviciile de salubritate si deszapezire.

La mijlocul lui septembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti a decis incetarea contractelor de salubrizare incheiate de Primaria Capitalei si sectoarele 1, 2, 3, 4 si 6 si organizarea de licitatii pentru aceste servicii – curatenia stradala, colectarea gunoiului menajer si deszapezirea. Consiliul Concurentei a dat in 2009 in judecata autoritatile locale, dupa o investigatie derulata intre februarie 2008 – decembrie 2009, in urma careia s-a stabilit ca primariile au incalcat legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fara a organiza licitatii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.