GREVA TAROM continuă. Ministrul Rus trimite Corpul de Control

Protestul piloţilor şi copiloţilor companiei TAROM continuă şi astăzi, după debutul de duminică şi anularea până acum a zeci de curse, în special interne. Nici ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a decis, ieri, să ia taurul de coarne, nu a reuşit să-i convingă pe grevişti să urce la bordul aeronavelor. Astăzi, Rus a promis că va trimite Corpul de Control la TAROM iar piloţii să suspende până luni, 22 septembrie, protestul. Însă greviştii nu se lasă.

Până în prezent, 46 de aeronave nu au decolat şi aterizat iar circa 300 de pasageri nu au reuşit să urce în avion şi urmează să li se returneze banii pe bilete.

În această dimineaţă au fost anulate de pe Aeroportul Otopeni 4 curse – una internă, către Iaşi, şi 3 externe, către Chişinău, Geneva şi Frankfurt -, dar până la sfârşitul zilei urmează şi altele să rămână la sol.

Alte curse au întârzieri de 3-4 ore iar pasagerii sunt disperaţi

Compania anunţă, într-un comunicat de presă, că “TAROM se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor (piloți și însoțitori de bord)”.

“Continuă și astăzi întâlnirile dintre reprezentanții conducerii companiei și cei ai personalului navigant pentru deblocarea situației. Compania TAROM regretă situația creată și depune toate eforturile pentru desfășurarea normală a zborurilor. Pasagerii curselor TAROM care vor avea întârzieri sau vor fi anulate beneficiază de asistență conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor”, se adaugă în document.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a convocat în această dimineaţă, la sediul instituției, conducerea TAROM și reprezentanții sindicatelor din companie, pentru “deblocarea situației din cadrul companiei”.

La întâlnire, ministrul le-a promis liderilor de sindicat că va trimite Corpul de Control la TAROM, după ce aceştia i-au sesizat managementul defectuos.

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor TAROM s-au angajat să respecte orarul de zbor până luni, când va avea loc o nouă întâlnire.

Rus încearcă o amânare

“În urma întâlnirii de marţi, 16 septembrie 2014, ce a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor între Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, conducerea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM SA şi organizațiile sindicale din TAROM, părţile implicate au convenit să se formeze o echipă de lucru în vederea deblocării situaţiei ce a dus la întârzierea sau anularea mai multor zboruri ale companiei”, informează MT.

rus, tarom, sindicate

“Echipa va fi alcătuită din doi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, doi reprezentanţi ai sindicatelor şi doi membri ai administraţiei companiei TAROM şi are ca sarcină ca luni, 22 septembrie 2014, când va avea loc o nouă întâlnire între părţile implicate, să prezinte soluţiile identificate”, se mai arată în comunicatul remis redacţiei.

“Totodată, piloţii s-au angajat să asigure cursele următoare pentru ca pasagerii să nu fie puşi în situaţii neplăcute”, se adaugă în comunicat.

rus, tarom, sindicate 2

„Trebuie să se găsească soluţii în interiorul legii şi în conformitate cu bugetul companiei. Luni vom avea o nouă discuţie pentru a analiza soluţiile identificate de grupul de lucru. Vă invit la raționalitate pe toți pentru a lua împreună măsurile corecte  pentru redresarea companiuei. Vă îndemn să fiți de 100 de ori mai raționali și de 1000 de ori mai puțin pătimași”, a afirmat ministrul Ioan Rus, citat în comunicat.

rus, tarom, sindicate 3

“Ministrul Transporturilor a anunțat, de asemenea, că va trimite  Corpul de Control la Tarom pentru a vedea dacă există  probleme de management  la nivelul companiei. Ioan Rus a cerut, totodată, un plan de dezvoltare a companiei în funcţie de direcţiile strategice  ale infrastructurii aeriene şi în conformitate cu Master Planul de Transport”, se mai precizează în comunicatul MT.

„Sunt convins că vom găsi soluţii civilizate pentru situaţia creată”, conchide ministrul Transporturilor, în comunicat.

Numai că piloţii au refuzat să urce la bordul aeronavelor şi după această întâlnire. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.