Irina Socol – SIVECO a fost condamnată definitiv la 2 ani și jumătate de închisoare cu executare

La 1 an și 8 luni de la reținerea de către procurori și arestarea preventivă (timp de 2 luni), Irina Socol, fondatoarea SIVECO, a fost condamnată definitiv, astăzi, de Curtea de Apel București, la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Ea va sta însă efectiv după gratii numai 10 luni, deoarece din pedeapsă i se vor scădea cele 2 luni de arest preventiv și restul de 1 an și 5 luni de arest la domiciliu (unde a stat până astăzi).

Inițial, Irina Socol a fost condamnată la 3 ani și 6 luni închisoare, în iulie 2015, de Tribunalul București, dosarul fiind trimis în instanță de procurorii CAB în noiembrie 2014.

Ceilalți inculpați au fost condamnați, la rândul lor, la pedepse reduse față ce cele primite de la instanța de fond:

– Aurora Ecaterina Crusti – 2 ani și 6 închisoare cu executare (de la 6 ani și 6 luni)

Tiberiu Grabany – 3 ani închisoare cu executare (de la 6 ani închisoare)

Dumitru Constantinescu – 3 ani închisoare (de la 6 ani închisoare).

Mihai Valentina Gogu și Mihai Nicolae Gogu au fost condamnați la câte 2 ani închisoare cu suspendare.

Prejudiciul de 3 milioane euro, recuperat

Irina Socol a fost acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat SIVECO şi mai mulţi complici, care însă au recunoscut faptele şi le-au prezentat pe larg anchetatorilor modul de acţiune.

În contabilitatea producătorului de soft au fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care, în realitate, nu au fost prestate. Prejudiciul adus bugetului de stat se cifrează la peste 3 milioane de euro.

Inculpații au plătit prejudiciul din acest dosar, astfel că instanța CAB a ridicat sechestrul asigurător instituit inclusiv pe conturile bancare are Irinei Socol.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.