KONGO GUMI – Cea mai longeviva afacere de familie

Despre japonezi circula tot felul de legende, chiar si printre cei care nu sunt specialisti in istorie. Fara indoiala, este vorba despre o cultura foarte puternica si total diferita de cea europeana, in care codul onoarei si sacrificiul de sine au fost si raman mai importante decat orice. De la codul Bushido al samurailor, pana la pilotii kamikaze, ilustrarile filozofiei de viata japoneze sunt poate greu de inteles pentru occidentali. Tot japonezii sunt cei care au trebuit sa fie trimisi acasa sa se odihneasca prin lege, in timpul reconstructiei Japoniei, dupa razboi, si si-au pus semnatura pe intregul progres al tehnologiei secolului trecut. Astfel, nu este de mirare sa aflam ca, timp de peste 1.400 de ani, o companie din Japonia a continuat sa functioneze ca afacere de familie in constructia de temple, pana la asimilarea sa ca subsidiara a unei mari companii de constructii japoneze, Takamatsu Corporation, in ianuarie 2006.

Avand sediul central in  Osaka, afacerea de familie a fost infiintata in anul 578, cand unul dintre inginerii pe care Printul Shotoku i-a adus din Baekje, Coreea, in Japonia, pentru constructia templului budist Shitenno-ji, Shigemitsu Kongo, a decis sa porneasca pe cont propriu. De-a lungul secolelor, Kongo Gumi a participat la constructia a numeroase cladiri importante, printre care se numara Castelul Osaka, in secolul 16, sau templul Horyuji la Nara. Un pergament cu o lungime de 3 m prezinta cele 40 generatii de la inceputurile companiei pana in prezent. Ca in cazul multor familii cu renume in Japonia, ginerii au adoptat numele de familie Kongo la casatorie, astfel, de-a lungul vremii, succesiunea s-a realizat atat prin intermediul fiilor, cat si al fiicelor. Compania a inceput sa aiba probleme dupa ce terenurile cumparate in anii 80 si-au scazut valoarea foarte mult si a intrat in lichidare, din cauza datoriilor, in ianuarie 2006, cand activele i-au fost cumparate de Corporatia Takamatsu. Înainte de lichidare, firma avea peste 100 de angajati si o cifra de afaceri anuala, in 2005, de 7,5 miliarde yeni (70 milioane USD). Compania, inca specializata in constructia de temple budiste, era condusa de presedintele Masakazu Kongo, cea de-a 40-a generatie. Începand din decembrie 2006, Kongo Gumi opereaza ca subsidiara a Takamatsu, iar familia Kongo continua sa practice tamplaria. Fara indoiala ca istoria de peste 1.400 de ani a companiei este o dovada clara si impresionanta a performantelor de care sunt in stare japonezii, dar si a unui management si adaptabilitati de exceptie. Unul dintre avantaje a fost, desigur, credinta si sistemul religios budist care nu numai ca a supravietuit timp de mii de ani, dar a numarat de-a lungul vremii milioane si milioane de adepti. Iar Kongo Gumi a supravietuit inclusiv unei perioade de restaurare religioasa, in secolul 19, cand a pierdut subventiile guvernamentale pentru temple si a inceput sa construiasca cladiri comerciale. Iar in timpul celul de-al doilea Razboi Mondial, firma a supravietuit din fabricarea de… sicrie. Totusi, 80% din cifra de afaceri a companiei s-a datorat constructiei de temple. Astfel, dupa cum se vede, un alt atu foarte important a fost flexibilitatea, calitate care este adusa din ce in ce mai mult in discutie in prezent, mai ales in contextul crizei economice. Dar nu numai in ceea ce priveste afacerile, dar si…  alegerea managementului. Masakazu Kongo a declarat, pentru presa occidentala, ca intotdeauna succesiunea la conducerea companiei s-a facut pe criteriile responsabilitatii si talentului. Astfel, nu intotdeauna cel mai mare fiu sau cea mai mare fiica urma sa fie la conducerea firmei cand ultimul presedinte decidea sa se retraga.

Din pacate, in ciuda evolutiei extraordinare de-a lungul vremii, evenimente absolut obisnuite au dus la falimentul Kongo Gumi, un context economic nefavorabil, recesiunea din Japonia din 1992-1993 si schimbarile sociale, care au scazut cererea de constructie de temple. Pacat!

Cel mai vechi templu oficial

Shitenno-ji din Osaka este templul budist pe care l-a comandat Printul Shotoku in anul 593 si astazi este cunoscut ca fiind cel mai vechi templu budist administrat oficial in Japonia. Cele mai multe dintre structurile templului au fost complet reconstruite in 1963, desi nu se mentioneaza daca tot Kongo Gumi s-a ocupat de reconstructie, dar este foarte posibil. În traditia budista Shitenno, sunt cei patru regi ceresti japonezi, zei protectori care vegheaza asupra celor patru puncte cardinale. Templul construit in onoarea lor la comanda printului avea patru institutii, fiecare conceputa pentru a ridica nivelul de civilizatie al japonezilor. Acestea erau Kyoden-in (pentru Religie si Educatie), Hiden-in (pentru necesitatile de zi cu zi ale populatiei), Ryobyo-in (spital) si Seiyakuin (farmacie). Complexul din interiorul zidurilor este denumit „garan“ si consta dintr-o pagoda cu cinci etaje, un pavilion principal (Kondo) si o sala de intruniri si ceremonii religioase (Kodo), pe un coridor acoperit care are trei porti. În jurul acestui complex central, este un zid care are patru porti, cate una pentru fiecare punct cardinal. Din pacate, nu a mai ramas nici o structura din templul original, construit in 593. Cladirile originale, apoi cele reconstruite, au fost distruse de-a lungul secolelor de incendii, razboaie, taifunuri, cutremure. Ultima astfel de catastrofa a fost provocata de bombardamentele americane din 1945. Cea mai veche structura este poarta de piatra Torii, care dateaza din 1294.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.