Patrula Călare, în parcurile lui Oprescu

Sorin Oprescu nu conteneşte să ne uimească în a aduce Capitalei aerul de metropolă europeană. De curând a înfiinţat Patrula Călare, cu 24 de echipaje, care vor intra în  parcurile mari ale oraşului – din subordinea Primăriei Capitalei, nu cele la sectoare, adică în principal în Herăstrău, Tineretului şi Carol – unde vor sprijini poliţiştii locali să menţină ordinea şi liniştea publică, dar “vor acţiona şi pentru combaterea faptelor antisociale şi la aplanarea violenţelor”. Nu este totuşi o noutate: un proiect pilot cu călăreţi funcţionează încă din 2009, cu un contract de 124.000 de euro pe an, dar a stârnit vii dispute în Consiliul General, unde PDL deţinea majoritatea în mandatul trecut. Cum USL are acum două treimi din consilieri, nu va mai avea cine să critice ideea.

Primarul general susţine că mii de bucureşteni i-au cerut să introducă patrule călare în oraş. Nu sunt poliţişti, ci este un serviciu externalizat de la PLMB (Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti).

Astfel, vom avea acum şi PCMB (Patrula Călare a Municipiului Bucureşti).

”Acest mecanism este pus în funcţiune după ce în marile parcuri ale Capitalei au crescut considerabil faptele cu violenţă, dar şi după ce mii de bucureşteni au cerut, în scris, prezenţa unităţilor călare care să le asigure liniştea pe străzile municipiului. Totodată, prin Patrula Călare a Municipiului Bucureşti, capitala României se aliniază la marile metropole ale Europei care folosesc unităţile hipo pentru menţinerea ordinii publice”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Un singur ofertant

Autorităţile municipale au făcut şi o cerere de oferte unde – surpriză! – s-a prezentat un singur ofertant – acelaşi de pe vremea proiectului pilot. “Pentru înfiinţarea Patrulei Călare, potrivit reglementărilor în vigoare, a fost deschisă o procedură de cerere de oferte pentru serviciul de patrulare cu cai la care s-a prezentat un ofertant – singurul reprezentat în SEAP cu acest gen de servicii – societatea Fandax Group SRL căreia i s-a atribut contractul”, se mai precizează în comunicat.

Fără amenzi

Unităţile călare vor purta uniforme inscripţionate şi vor sprijini forţele PLMB în depistarea şi combaterea faptelor antisociale, a scandalurilor şi în menţinerea ordinii şi liniştii publice în marile parcuri ale Capitalei, însă nu vor putea da amenzi.

”Având în vedere că parcurile Bucureştiului însumează peste 180 de hectare, patrulele călare vor putea acoperi cu uşurinţă zonele respective. Prin apariţia PCMB, PLMB încearcă să sporească gradul de siguranţă în zonele marilor parcuri”, se continuă în comunicat.

Cerşetorii, alungaţi cu calul

Patrula Călare va avea şi alte competenţe: “va identifica cerşetorii, copii lipsiţi de supravegherea părinţilor, persoanele fără adăpost – pe care îi vor preda serviciilor publice de asistenţă socială, va participa – dacă va fi solicitată -, împreună cu alte autorităţi competente, la asigurarea liniştii şi ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor sau acţiunilor de pichetare”.

În fine, unităţile călare vor mai acţiona şi pentru prinderea persoanelor care au comis fapte de natură penală sau contravenţională, se conchide în comunicat.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.