Satul lui Mos Craciun

Pentru toti cei care au inimi de copii, dar si pentru amatorii de aventura sau pentru cei care isi doresc sa vada luminile Nordului chiar pe Cercul Polar, Mos Craciun a deschis, in urma cu jumatate de secol, un satuc in care poate primi vizite pe tot parcursul anului. De atunci si pana in prezent, milioane de oameni i-au trecut pragul biroului de la Rovaniemi, Finlanda, i-au vizitat renii sau au vazut pe viu cum spiridusii fabrica jucariile in atelierul Mosului.

Toata lumea stie ca Mosul ne viziteaza pe toti in noaptea de Craciun si multi dintre noi, mai ales copiii, si-ar dori sa il vada macar o data. Pentru ca e atat de ocupat si pentru ca magia Sarbatorilor trebuie sa isi pazeasca foarte bine secretele, acest lucru nu este posibil in noaptea dintre 24 si 25 decembrie. Dar cine isi doreste cu adevarat poate sa ii faca o vizita chiar acasa la el. Sau, cel putin, locatia oficiala pe care si-a ales-o pentru a primi vizite.

Se spune ca, departe, foarte departe, in Nord, in salbaticia Laponiei finlandeze, exista un munte misterios numit Korvanturi, la poalele caruia, ascunsi cat se poate de bine de indiscretia umana, traiesc Mosul, sotia lui, elfii si celebrii sai reni. De fapt, ei traiesc acolo de atata vreme, incat nici ei nu mai stiu cand anume s-au stabilit acolo. Mosul nici macar nu povesteste prea multe despre casa lui, de teama de a nu pati ca orice celebritate care se respecta: sa nu mai aiba o clipa de liniste din cauza fanilor, presei si turistilor. Unde mai pui ca, daca totul ar fi prea „pe fata“, Craciunul nu ar avea acelasi farmec, misterul fiind parte din deliciul acestei sarbatori. Dar numele muntelui – Urechea – sugereaza foarte clar faptul ca e un loc excelent pentru a asculta cu atentie dorintele copiilor de la 0 la 120 ani din intreaga lume.

Asa ca Mos Craciun s-a gandit bine si a venit cu o solutie geniala pentru a-si primi in vizita prietenii din intreaga lume: acum 50 de ani, a inceput sa faca vizite regulate la Rovaniemi, pe Cercul Polar de Nord. Acolo, poate fi intalnit in fiecare zi a anului, in cadrul unui birou special, cand nu calatoreste prin lume, pentru a face reclama Craciunului sau a vizita copiii bolnavi si cand nu petrece timp cu elfii sau cu renii sai.

Daca ajungi in Finlanda, este destul de usor sa dai de satul Mosului. Din Rovaniemi, sunt numai 8 km pana in locul in care Cercul Polar intersecteaza autostrada si poti merge acolo cu autobuzul sau cu masina. Vei recunoaste satul dupa casele din busteni, cu turnulete, si dupa poarta impunatoare. Exista si un aeroport al Mosului, la 2 km de sat.

Ce e de facut, ce e de vazut

În afara de mult-asteptata intalnire cu Mos Craciun din propriul sau Birou, mai sunt si alte lucruri de facut in sat. De exemplu, poti inchiria snowmobile cu care sa „te dai“ pe circuite special organizate sau amenajate, sa te plimbi cu sania trasa de reni sau sa pleci in adevarate „safari-uri“ lapone, printre gheturi (contra unor sume cuprinse intre 65 si 170 euro de persoana).

În sat, exista un centru de informatii care iti poate da toate datele de care ai nevoie despre Cercul Polar, Mos Craciun si Laponia, in 13 limbi diferite (finlandeza, suedeza, engleza, franceza, germana, poloneza, olandeza, italiana, spaniola, greaca, rusa, japoneza si chineza). Aici, se pot organiza si programe individuale sau cu grupul, pe 1 pana la 5 zile, inclusiv o ceremonie de traversare oficiala a Cercului Polar sau chiar… nunti.

Casa Craciunului este cea de-a treia casa din busteni din sat, cu turnulet si gazda Fundatiei Craciunului si a unei expozitii permanente. Aceasta din urma ocupa un spatiu de 400 mp in jurul Casei si include trei sectiuni absolut fascinante: una dedicata traditiilor finlandeze de Craciun, una celor din intreaga lume, de ieri si de azi, si, bineinteles, una dedicata fabricii de jucarii a spiridusilor. De asemenea, in sat exista un magazin de suveniruri (Kiehtatuote), unul de produse traditionale lapone (Lappituote), un altul cu cutite si bricege Marttini (fabrica fondata in 1928), un restaurant cu ambianta naturala (Santamus), un magazin de bijuterii, un Topshop (Swarovski, ametiste si monede euro rare, pentru colectionari) si, bineinteles, Posta lui Mos Craciun, in care poti simti bucuria Craciunului indiferent de anotimp.

Ar mai fi de adaugat ca un sejur de 5 sau 7 zile este oferit de agentiile de turism din Romania la un tarif cuprins intre 1.340 euro si 1.830 euro, iar durata zborului pe ruta Bucuresti-Rovaniemi este de circa 3 ore si jumatate.

Nu iti mai ramane decat sa iti cumperi un bilet de avion catre Finlanda si sa te bucuri de Craciun in orice zi din an! Mosul te asteapta cu bratele deschise!

Program zilnic Satul lui Mos Craciun

Ianuarie-Mai, de luni pana duminica: 10:00 – 17:00

Iunie, luni-duminica: 09:00 – 18:00

Iulie, luni-duminica: 09:00 – 19:00

August, luni-duminica: 09.00 – 18.00

Septembrie-Noiembrie, luni-duminica: 10:00 – 17:00

Decembrie, luni-duminica: 09:00 – 19:00

Exceptii 2009 si 2010:

Ajun, 24 decembrie: 09:00 – 15:00

Craciun, 25 decembrie: 12:00 – 17:00

31 decembrie: 09.00 – 17:00

1 ianuarie: 12:00 – 19:00

2-7 ianuarie 2010: 9:00 – 19:00

Taxe intrare Casa Craciunului:

Adulti: 5 euro

Copii (4-12 ani): 3 euro

Bilet de familie (2 adulti si 2 copii): 10 euro

Copii sub 4 ani (cu bilet de familie): gratis

Atractii

Plimbari cu snowmobilul pentru copii:

– mini-snowmobil, pe circuit supravegheat (varsta minima 2 ani): 20 euro

– mini-snowmobil safari 30 minute (varsta minima 5 ani): 45 euro

– plimbare snowmobil pe circuit supravegheat: 22 euro

– safari snowmobil, 30-40 minute: 55 euro

– safari snowmobil 1 h: 75 euro

– safari nocturn: 100 euro

– plimbare cu snowmobilul pana la ferma de husky: 60 euro (inclusiv plimbare cu sania trasa de caini)

– plimbare cu snowmobilul pana la ferma de reni: 50 euro (inclusiv plimbare cu sania trasa de reni)

Reducere pentru copii: 25%

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.