Spital nou la “Victor Gomoiu”

Primarul general Sorin Oprescu şi premierul Victor Ponta au inaugurat, vineri, lucrările de construire a unei noi clinici medicale în curtea Spitalului de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti. Deşi Oprescu susţine că investiţia va fi „primul spital de urgenţă pentru copii realizat de municipalitate în ultimii aproape 30 de ani şi primul spital universitar de pediatrie din România”, amintim că la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Sectorul 1 al Bucureştilor se construieşte de 1 an o clinică de chirurgie pediatrică, ale cărei lucrări sunt programate să se finalizeze anul viitor. Noua clinică de la Spitalul Gomoiu va fi gata mai târziu, în 2015.

Potrivit doctorului primar Oprescu, noua clădire a Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, de 6 etaje, este foarte necesară deoarece actuala unitate sanitară funcţionează „într-un sediu vechi de aproape 100 de ani”, ce datează din 1927, fiind o clădire de patrimoniu. „Va fi primul spital universitar de pediatrie din România, întrucât toate secţiile vor fi baze de învăţământ universitar şi postuniversitar”, a precizat edilul.

Costurile pentru noul spital vor fi suportate integral de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi sunt estimate la 169 de milioane de lei, fără TVA. Clădirea va fi dotată cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie.

Managerul spitalului, Doina Pleşca, a explicat că, în prezent, în unitate lucrează 250 de angajaţi reprezentând personalul medico-sanitar, 35 dintre ei fiind doctori, dar când spitalul va fi gata, personalul medico-sanitar va număra 450 – 500 de angajaţi, dintre care 100 doctori.

Totodată, va creşte de la 159 la 278 numărul paturilor, dar şi al sălilor de operaţie. De altfel, acum sunt numia două, care acum deservesc doar specialititatea ORL. La final, vor fi 10: câte două săli de operaţii ORL, Chirugie, Ortopedie şi alte 4 destinate secţiei Cardiologie.

Spitalul va fi extins până la 19.260 mp (suprafaţa construită), va avea un spaţiu verde de 3.400 mp şi o parcare de 119 locuri, dintre care 5 pentru ambulanţe. Vor fi amenajate spaţii de joacă pentru copii, la fiecare etaj, alături de spaţii pentru aparţinători

“Clădirea veche a Spitalului “Victor Gomoiu”, care are valoare arhitecturală, va fi consolidată şi restaurată, urmând a fi legată de corpul nou printr-o pasarelă de sticlă. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesională pentru studenţi, rezidenţi, specialişti, găzduind săli de curs, de conferinţe, biblioteci, laboratoare etc.”, a precizat Oprescu.

Ponta cu noroc

Întrebat de ce l-a invitat pe premier la inaugurarea lucrărilor, edilul a răspuns: “L-am invitat pentru că mi-a purtat noroc şi, mai mult decât atât, a înţeles că primul care trebuie să se mişte este Bucureştiul”.

oprescu si ponta lucrari

“Doresc să felicit apariţia unui asemenea proiect care este 100% al Primăriei Municipiului Bucureşti. Este un lucru foarte bine gândit, avem la dispoziţie 21 de luni să ne asigurăm că spitalul va avea personal medical astfel încât atunci când constructia va fi finalizată, spitalul să fie perfect funcţional. Mi-aş dori ca toate proiectele să fie făcute tot cu atâta înţelepciune”, a declarat, la rândul său, Victor Ponta.

El a arătat că “până acum ba se făcea carul, ba se făceau boii, niciodată nu se făceau în acelaşi timp”. Premierul a mai spus că a mai văzut în ţară, şi la spitale, şi la şcoli, cum s-a început construcţia clădirilor şi pe urmă s-a văzut că mai lipseşte ceva. “Un caz celebru – nu spun de unde – este că, imediat cum a fost terminată clădirea, au dărâmat pereţii ca să bage aparatura medicală”, a mai spus Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.