UPDATE! Tu ești traficul! – campanie de conștientizare a problemelor generate de congestiile urbane

Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB), platforma de ciclism urban “Portocala Mecanică”, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) și ActiveWatch lansează, ca parte a proiectului Drumuri Verzi București (DVB), campania „Tu ești traficul!”, menită să  evidențieze necesitatea utilizării eficiente a spaţiului public.

UPDATE 26 aprilie: 60 de șoferi au dat mâna cu 60 de bicicliști și cu 60 de călători cu transportul în comun, pentru a evidenția spațiul pe care îl ocupă în trafic fiecare dintre cele trei mijloace de transport. Conceptul a fost demonstrat prin recrearea, pe Calea Victoriei din București, a celebrei fotografii „Space taken by 60 people”, realizată pentru prima dată în Germania în 2001 și refăcută, de atunci, în diferite colțuri ale lumii.

tu_esti_traficul

Fotografia – realizată de fotograful Cristian Vasile (București Optimist) rezumă, în 3 cadre, spațiul ocupat, pe aceeași stradă, de 60 de persoane care folosesc 3 mijloace diferite de deplasare: autoturismul, transportul în comun și bicicleta.

Fotografia a fost recreată printr-un efort comun ce a implicat o echipă de peste 120 de persoane, voluntari care au răspuns apelului Comunității Bicicliștilor din București pentru a apărea în cele 3 cadre ale fotografiei, ca șoferi, bicicliști sau călători cu mijloacele de transport în comun.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul SC. Autogeneral SA, Asociației „Bucureștiul Meu Drag” și a fotografului Cristian Vasile (București Optimist).

Argumentul organizatorilor: “În București, spațiul public este extrem de prețios: nu avem niciodată spațiu cât am dori. Şoferii reclamă autoritățile că nu oferă locuri de parcare, bicicliștii că nu au piste funcţionale, iar pietonii, de cele mai multe ori, sunt nevoiți să meargă pe șosea din cauză că trotuarul e ocupat cu mașini parcate sau chioşcuri”.

Prima activitate din această campanie va fi recrearea, pe Calea Victoriei, a fotografiei „Space taken by 60 people”, realizată pentru prima dată în Germania în 2001 (sursă foto: City of Muenster Planning Office, August 2001).

De atunci, fotografia a fost realizată de mai multe ori, în diverse colțuri ale lumii, atunci când s-au inițiat campanii de comunicare pe tema utilizării eficiente a spațiului public în mediul urban.

Fotografia rezumă, în 3 cadre, spațiul ocupat, pe aceeași stradă, de 60 de persoane care folosesc 3 mijloace diferite de deplasare: autoturismul, transportul în comun sau bicicleta.

TuestiTraficul

Fotografia va fi recreată sâmbătă, 26 aprilie, într-o adunare publică.

Tronsonul de pe Calea Victoriei cuprins între Bdul Regina Elisabeta și Splaiul Independenței va fi închis circulației autovehiculelor între orele 10.00 și 11.00. Traficul pietonal nu va fi restricționat, însă nu va fi permisă circulația pe partea carosabilă.

Cei care vor să fie spectatori pot veni începând cu ora 10.00. La finalul activității, în jurul orei 10.55, toți spectatorii vor fi invitați pe carosabil pentru o fotografie de grup. Proiectul este realizat cu suportul SC Autogeneral SA, Asociația „Bucureștiul meu drag” și al fotografului Cristian Vasile (București Optimist).

Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) militează pentru dezvoltarea unor politici şi a unei infrastructuri care să încurajeze mobilitatea urbană prin aplicarea normelor europene în domeniu în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Drumuri Verzi București (DVB) este un proiect de identificare, implementare si modernizare a unei infrastructuri dedicate mobilitatii active (mersul pe jos şi cu bicicleta).

Portocala Mecanică este prima platformă online dedicată culturii bicicletei urbane în România.

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului, implicată în campanii de advocacy cu privire la dezvoltarea urbană sustenabilă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.