AMTB se desființează (document)

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pentru desființarea Autorității Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB), instituţie publică cu personalitate juridică, pe care o are în subordine începând din anul 2011.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în data de 21 februarie a.c.. Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ până la data de 4 martie a.c..

Potrivit documentului, de la data desfiinţării, atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucureşti – Ilfov vor fi exercitate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (ADITP) Bucureşti – Ilfov, structură de cooperare cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, constituită prin asocierea autorităţilor administraţiei publice locale.

De asemenea, drepturile şi obligaţiile ce revin AMTB prin proiectele europene în derulare se preiau şi se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care va prelua, de altfel, şi personalul autorităţii.

Patrimoniul AMTB constituit din bunuri proprietate privată a statului va fi preluat de către Ministerul Transporturilor, iar sumele colectate de aceasta în conturi de disponibil se fac venit la bugetul de stat.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2011, ca urmare a celor convenite şi aprobate de Guvernul României prin Memorandum-ul tehnic de Înţelegere dintre România şi Fondul Monetar Internaţional.

AMTB a fost desemnată să asigure politica privind planificarea strategică, monitorizarea şi avizarea activităţilor privind autorizarea, organizarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public de călători în zona metropolitană Bucureşti, pentru transportul cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze, trenuri regionale şi transport naval.

În perioada 2011-2017, AMTB a monitorizat derularea Programului de transport rutier desfăşurat între Bucureşti şi Ilfov, program preluat de la Consiliul Judeţean Ilfov şi prelungit succesiv prin acte normative anuale, menite să asigure buna desfăşurare a transportului în zona menţionată până la definitivarea procedurilor litigioase aferente noii proceduri de atribuire a traseelor pentru zona Bucureşti-Ilfov.

Iată argumentele inițiatorilor, în Nota de fundamentare a proiectului:

“Legislaţia de înfiinţare a AMTB este nearmonizată cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători şi anume: Regulamentul UE 1370/2007 privind transportul pe cale ferată şi rutier, intrat în vigoare din decembrie 2009 şi LEGEA nr. 51 din 8 martie 2006 (republicată) a serviciilor comunitare de utilităţi publice reactualizată prin Legea nr. 225 din 17 noiembrie 2016, prin care Autoritatea publică locală şi asociaţiile autorităţilor publice locale sunt în întregime responsabile pentru planificarea serviciului de transport public local sau regional de călători.

Totodată, conform prevederilor Legii nr. 92 din 10 aprilie 2007, reactualizată, privind serviciile de transport public local, consiliile judeţene sunt obligate să înfiinţeze autorităţi judeţene de transport prin care să asigure, să organizeze, să reglementeze, să coordoneze şi să controleze prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate, desfăşurat între localităţile judeţului inclusiv în cazul în care acestea au înfiinţat o asociaţie de dezvoltare comunitară, precum şi să înfiinţeze societăţi de transport public judeţean de persoane prin curse regulate necesare, dacă acestea nu există”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.