Fonduri europene: 9 troleibuze Solaris, cu autonomie, la Târgu Jiu

În Târgu Jiu vor circula nouă troleibuze cu autonomie, alături de alte 11 clasice, toate achiziționate de primărie printr-o licitație lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din fonduri europene, accesate prin Programul Operațional Regional (POR).

Firma câștigătoare pentru ambele tipuri de troleibuze este Solaris Bus & Coach, din Polonia, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public. După ce a semnat, anul trecut, contractul de finanțare pentru troleibuzele clasice, aproape 4,5 milioane de euro, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat, acum, și contractul pentru cele 9 vehicule autonome, în valoare de peste 23,7 milioane de lei, fără TVA.

Mijloacele de transport în comun autonome pot circula și în afara rețelei de troleibuz. „Achiziția presupune punerea în circulație a unor troleibuze care pot funcționa fie folosind rețeaua catenară, fie pot circula autonom, pe bateria proprie. Astfel, municipiul Târgu Jiu va beneficia de un traseu de circulație cu troleibuzul și în zonele unde nu este prevăzută rețeaua electrică. Mai exact, o porțiune din traseul de transport public va putea fi utilizată chiar dacă nu există, în zonă, un sistem de suspendare a liniilor de tracțiune specifică acestui tip de transport public”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: „Achiziția de mijloace electrice are ca scop facilitarea unui transport public modern pentru locuitorii municipiului Târgu Jiu, dar reprezintă și o investiție verde, prietenoasă cu mediul și adaptată politicilor asumate de actuala coaliție”.

Licitație fără contestații

Proiectul demarat de Primăria Târgu Jiu prevede „atât atingerea obiectivelor de mediu, prin achiziționarea celor nouă troleibuze moderne, cât și facilitarea mobilității pentru locuitorii din Târgu-Jiu, care vor beneficia de un traseu extins al transportului public de călători”. Potrivit Ministerul Dezvoltării, „în urma finalizării fără contestații a procesului atribuirii achiziției publice, a fost declarat ca ofertant câștigător o companie din Polonia, care va furniza, în termen de 15 luni de la momentul semnării contractului dintre beneficiar și operatorul economic, nouă troleibuze cu autonomie, de lungime de circa 12 metri, tipul vehiculului fiind Solaris Trollino 12”.

Începe livrarea primelor 11 troleibuze clasice

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu: „Firma Solaris este câștigătorul licitației pentru a doua tranșă de troleibuze ce urmează să vină la Târgu Jiu. Este vorba de 9 mijloace de transport în comun cu autonomie extinsă, care pot circula și în afara rețelei. Vă reamintesc că avem în derulare un proiect pe fonduri europene care prevede achiziționarea a 20 de troleibuze: 9 cu autonomie extinsă și 11 obișnuite. Cele 11 vin din această toamnă, fiind produse tot de firma Solaris. Este un proiect amplu, menit să modernizeze transportul în comun la nivelul municipiului. Mi-aș fi dorit ca aceste proiecte să se deruleze mult mai rapid. Procedurile sunt, însă, complexe și necesită timp. În luna septembrie, primul troleibuz produs de Solaris pentru noi vine la Târgu Jiu”.

În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul în comun din orașele Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare și Oradea, vehiculele electrice și hibrid fiind preponderente. De asemenea, peste 200 de vehicule ecologice urmează să fie livrate, în următoarele 12 luni, către diferite municipalități din România.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.