FRANȚA: Prima achitare în justiție, pentru neîntoarcerea acasă a șoferilor români

Victorie majoră pentru transportatorii români, obținută de avocatul partener al UNTRR, Smaranda Rugină, în fața unei instanțe de judecată din Franța: prima achitare într-un proces privind neîntoarcerea acasă a unui șofer de camion.

Radu Dinescu, secretar general UNTRR

Autoritățile de control din Franța au modificat, în anul 2023, legislația socială și au încadrat, conform articolului 1.3315-4-1 din Codul de transport francez, neîntoarcerea șoferilor acasă ca faptă penală, aplicabilă administratorului firmei, această infracțiune pedepsindu-se cu un an de închisoare și cu amendă de 30.000 de euro.

Radu Dinescu, secretar general al UNTRR: „Justiția franceză, într-o interpretare justă a legislației europene, a sancționat excesul de zel al autorităților de control din Franța.”

Campanie abuzivă de control, cu peste 50 de sancțiuni

Imediat după modificarea legislației, inspectorii DREAL au început o campanie abuzivă de control a șoferilor angajați la firme de transport din România și din alte state est-europene, amintește Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Chiar dacă șoferul este liber să își petreacă oriunde dorește repausul săptămânal, în accepțiunea inspectorilor DREAL el nu are acest drept, considerând obligatoriu ca el să se întoarcă doar la sediul operațional al firmei. Astfel, în cadrul controalelor efectuate în trafic, inspectorii DREAL nu au ținut cont de notificările transmise de firme conducătorilor auto de a se întoarce acasă la 3-4 săptămâni, și nici de refuzul șoferilor de a se întoarce la sediul operațional al firmei”, precizează reprezentanții Uniunii.

În urma acestor acțiuni, derulate în anul 2024, firmele de transport din România au primit peste 50 de procese verbale de sancționare. „Doamna Smaranda Rugină, avocatul partener UNTRR din Franța, a contestat mai multe astfel de procese-verbale și a obținut prima achitare, prin Hotărârea din 28 martie 2024 a Tribunalului penal din Toulouse (Saint Gaudens), care a dat dreptate angajatului și angajatorului”, potrivit UNTRR.

„UNTRR rămâne ferm angajată în protejarea intereselor transportatorilor rutieri români și va continua să monitorizeze și să semnaleze orice practici nedrepte sau discriminatorii aplicate de autoritățile de control din Europa”.

Decizia instanței

În cazul câștigat în instanță, controlul a fost efectuat de către DREAL Occitanie – Antenne de Toulouse, pe 4 aprilie 2023, împotriva angajatului unei societăți de transport din Pitești, România. Perioada verificată pe baza descărcării tahografului a fost cuprinsă între 5 martie-4 aprilie 2023, iar datele au indicat că șoferul își efectuase cel mai devreme repausul săptămânal la data de 11 martie, pe teritoriul Italiei. Polițistul l-a întrebat pe conducătorul auto, fără a-i pune la dispoziție un interpret sau un avocat, data când a revenit ultima dată în România, iar acesta a răspuns că pe 3 martie 2023.

Prin Hotărârea din 28 martie 2024, Tribunalul penal din Toulouse (Saint Gaudens) a dat dreptate angajatului și angajatorului, constatând că, în timpul transportului internațional, acesta din urmă i-a trimis salariatului o înștiințare cu privire la dreptul său de a se întoarce, iar el a răspuns în scris la acest e-mail că nu dorește să revină în România pentru a-și efectua repausul săptămânal. Societatea a fost achitată, iar garanția de 4.000 de euro, plătită în ziua controlului, va fi restituită.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.