OTOKAR: Soluții complete

Producătorul turc oferă soluții pentru orice nevoie de transport – autobuze solo și articulate, cu motorizări diesel, gaz sau electrice, vehicule interurbane cu capacitate medie și mare, precum și autocare turistice.

Transportul urban este foarte bine acoperit de Otokar, atât din punct de vedere al dimensiunilor autovehiculelor și, implicit, al capacităților de transport, cât și al motorizărilor disponibile.

Gama este deschisă de Navigo C, cu o lungime de 7,72 m și o capacitate de până la 46 pasageri, fiind echipat cu un motor Cummins de 180 CP. Agilo C poate transporta până la 63 de pasageri, având o lungime de 8,38 m și un motor Cummins de 145 CP. Vectio C poate fi livrat în două variante de lungime, de 9,26 m și 10,10 m. Poate transporta până la 78 de pasageri și are un motor Cummins de 280 CP. Autobuzul este echipat cu o transmisie automată Voith Diwa.

Kent C este cel mai cunoscut model, având 12 m lungime, în variante de motorizare diesel, gaz și electric. e-Kent C (varianta electrică) este echipat cu axă electrică ZF AVE 130, cele două motoare electrice dezvoltă împreună 240 kW. Pachetul de baterii este disponibil în 3 alternative diferite, de 6, 8 și 10 module, ce au o capacitate de 210, 280 și respectiv 350 kWh. Autonomia maximă variază de la o configurație la alta, în funcție de configurația bateriilor selectate, dar depășește, în medie, 300 km, conform testelor SORT efectuate. Având o unitate performantă de management al bateriilor și al sistemului de răcire pe bază de lichid, autobuzul poate fi operat fără probleme pe o plajă largă de temperaturi. Capacitatea maximă de transport poate ajunge până la 100 de persoane, asta în funcție de configurația bateriilor, a echipamentelor auxiliare și a reglementărilor cu privire la masa maxim autorizată din țara unde sunt operate.

Kent CNG, pe gaz natural comprimat, este disponibil în versiunile de 12 și 18 m lungime, fiind propulsat de un motor Cummins, ce dezvoltă 320 CP.

Kent C cu motorizare diesel este, de asemenea, disponibil în cele trei variante de lungime: 10,8 m, 12 m, respectiv 18 m. Astfel, capacitatea de transport poate ajunge la 164 de pasageri. Motorizarea poate fi Cummins de 300 CP sau, în cazul modelului articulat, DAF MX 11 ce dezvoltă 369 CP.

Transport interurban

Și la acest segment Otokar oferă o gamă largă de produse, cu vehicule de la 7,8 m lungime și până la 13,26 m lungime și capacități de transport de la 37, la 63 pasageri.

În urmă cu un an a fost prezentată și versiunea cu intrare joasă, Kent U LE, care poate fi folosită cu succes pe rutele suburbane. Aceasta are 12,2 m lungime și o capacitate de transport de până la 73 de pasageri; este propulsată de motorul Cummins de 6,7 l și 300 CP, în tandem cu transmisia ZF Ecolife.

Gama interurbană este completată de modelele: 7,8-8,5 m Navigo U, 9 m Vectio U LE și Vectio U, 12-13 mTerrito U și Territo U SHD (versiunea cu facelift a Territo U) și 12,2 m Kent U LE.

Transport Turistic

Pentru cursele turistice, Otokar propune modelele Mega și Ulyso T.

Probabil cel mai potrivit pentru piața românească este modelul de capacitate medie Mega, de 8,5 m lungime – o soluție eficientă și economică pentru transport interurban, curse de convenție, precum și scurte excursii. Vehiculul are 35+1 locuri și este propulsat de un motor Cummins de 4,5 l, ce dezvoltă 180 CP. Transmisia este manuală, Eaton, cu 6+1 trepte, iar suspensia este asigurată prin arcuri parabolice pe puntea față și perne de aer pe spate. Opțional se pot comanda cutia de viteze automată și retarderul Telma. Mega oferă, în echiparea standard, geamuri duble, frigider, sistem audio-video, monitor LCD, încălzire auxiliară și agregat de aer condiționat de 18 kW.

Cu o lungime de 10,1 m, Ulyso T oferă o capacitate de până la 43 de locuri și dispune de un motor Cummins de 320 CP.

Oferta de vehicule este completată de servicii post-vânzare în toată țara. Pe lângă atelierul de reparații din București, Otokar dispune de o rețea de 13 service-uri partenere.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.