SIGURANȚA PSIHOLOGICĂ LA LOCUL DE MUNCĂ, PRIORITATEA COMPANIILOR DIN ROMÂNIA. 50% dintre angajații din UE lucrează sub stres

8 din 10 lideri de companii, de la nivel european, sunt preocupați de nivelul de stres din cadrul organizațiilor lor. Iar jumătate dintre angajații din UE consideră stresul ca fiind comun la locul lor de muncă. Sunt date incluse în documentul privind „Cadrul strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027”. Transporturile se află, probabil, undeva spre vârful acestei piramide a stresului.

Alina Sîrbu

O analiză realizată de compania de executive search Arthur Hunt România arată că, în acest context, marile organizații active în România încep să își concentreze eforturile, în a doua jumătate a anului 2023, pe componenta umană, printr-un focus din ce în ce mai mare pentru asigurarea unui mediu de lucru în care primează siguranța emoțională a angajaților.

Provocări majore… echipe epuizate

Aceasta în contextul în care provocările economice induc, de peste 2 ani, presiuni majore asupra managerilor din organizații, forțându-i, în permanență, să se adapteze contextului economic și geo-politic în continuă schimbare. În plus, impredictibilitatea fiscală și politica locală dezvoltă un stres suplimentar asupra executivilor, dar și a echipelor, care, deseori, se simt suprasolicitate și ajung la epuizare, potrivit analizei Arthur Hunt România.

Aceste schimbări majore de pe piața muncii din România au loc în contextul în care organizațiile au fost supuse, deja, unor planuri complexe de transformare și restructurare, ca urmare a pandemiei sau a contextului geopolitic, precum restructurări, procese masive de digitalizare sau eficientizare de procese.

2 tipuri de organizații

„Observăm, în ultima perioadă, două tipuri diferite de organizații active, în România. Pe de o parte, cele care au transpus presiunile contextului și ale pieței asupra structurilor de management, răsfrângându-se ulterior asupra întregii echipe, iar această presiune permanentă a generat un climat toxic, de anxietate generalizată, la nivelul acestor organizații. Practic, în loc să performeze, acest tip de organizații sunt total paralizate, deoarece angajații au atins un nivel de anxietate care îi împiedică să mai vină cu orice inițiative, din teama de a nu greși. Pe de altă parte, există și organizații care au reușit să asigure o plasă de siguranță emoțională angajaților, în care atât managerilor, cât și angajaților nu le este teamă să își împărtășească feedback-ul, greșelile sau inițiativele, iar acest tip de organizații au și rezultate bune în business”, a explicat Alina Sîrbu, partener Arthur Hunt România și psiholog.

Conform specialiștilor companiei de executive search și consultanță în resurse umane Arthur Hunt, echipele formate din persoane cu experiențe profesionale și de viață cât mai diverse pot aduce și ele un plus de valoare companiilor, prin identificarea unor soluții creative și mai rapide la problemele actuale ale pieței.

Alina Sîrbu, partener Arthur Hunt România și psiholog: „Liderii anului 2023 sunt cei care ascultă vocea echipelor, iau în considerare problemele acestora și recunosc și apreciază vulnerabilitatea lor. Organizațiile în care se instaurează presiunea și anxietatea nu performează.”

Asigurarea unui mediu sănătos de lucru în cadrul organizațiilor, prin care sunt combătute problemele legate de sănătatea emoțională, este o prioritate și pentru Comisia Europeană. Instituția finanțează programe prin care angajații UE sunt protejați, conform „Cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027”.

După ce multe organizații au traversat procese complexe de transformare, în ultimii 2 ani (pentru a se adapta pandemiei sau contextului geopolitic), analizele arată că, acum, atenția se îndreaptă spre componenta umană.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top, în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul executive search, consultanță de HR și management al proceselor de schimbare, în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.